21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С 50 на сто скача налогът за физически лица и с 33% - за юридически

Данъците върху недвижимите имоти в Община Свиленград се вдигнат от началото на 2019 г. Решението бе взето на изнесено заседание в курорта Пампорово на местния парламент на 14 декември, в което взеха участие 13 от 21 съветници.

Така народните избраници одобриха докладната записка на кмета инж. Георги Манолов за промени в Наредба № 17 за определяне на местните данъци на територията на община Свиленград. В нея градоначалникът предлагаше налогът за жилищните имоти на физическите лица и предприятия да е 1, 5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот, за нежилищните на физически лица – 1, 5 на хиляда, а за нежилищни имоти на предприятия 2 на хиляда. Досега промилите бяха 1 за физически лица и 1,5 – за юридически. На практика при първите увеличението на данъка е с 50 %, а при вторите – с 33 %.

Сред мотивите на Манолов за вдигане на данъците е записано: „ Нивата на данък върху недвижими имоти в Община Свиленград не са променяни от 2009 г. и към момента са 1 промил за жилищни имоти на физически лица и фирми и 1, 5 промила за нежилищни имоти на юридически лица. През последните 5 години икономическата обстановка в общината е силно изменена. С навлизането на хазартния бизнес са построени казина, игрални зали и нови хотели. Има значителен ръст на строителството на жилищни кооперации и търговски обекти. Общината е реализирала много инфраструктурни проекти, което налага тяхното поддържане и опазване.“

Така в обявения за „Лас Вегас“ на Балканите Свиленград редовите граждани ще плащат по-високи данъци за имотите си. Например, ако досега за апартамент от 80 квадрата гражданинът е давал 30 лв. годишно, от Нова година ще дължа 45 лв.

СМ