21
Пет, Юни
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Екземпляр от излизалия в Свиленград вестник „Граничен хоризонт“ е подреден в изложба в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково. В навечерието на коледните и новогодишните празници експозицията разказва за присъствие на виното по страниците на ръкописи, старопечатни книги и стари вестници.

В „Граничен хоризонт“ от 1986 г. покойният краевед Димитър Гюзелджов припомня историята на лозарството в свиленградския край. Той цитира легенда, според която първият заселник в Гебран имал ковашка работилница, покрита с лозови пръчки.

Сведения за лозарството са публикували австрийски и немски пътешественици, обикаляли из земите на Османската империя. Немският богослов и проповедник Стефан Герлах отбелязва, че през 1578 г. пил “доста добро вино“ в Мустафа паша.

Интерес в изложбата представляват молитви за гроздобер и против вкисване на виното от втората половина на 14 век, народни рецепти за здраве и младост, изписани на ръка. Възрожденската и ранната следосвобожденска периодика изобилстват със заглавия като „Лоза“, „Лозарски бюлетин”,"Винарски вестник", "Лозарски преглед", "Винарско дело", "Питиепродавец", "Питиепродавска защита". На 1 юни 1929 г. вестник "Руйно вино" предупреждава: "Винопроизводители и лозари, опасността е близка.

В меродавните кръгове упорито се говори за въвеждане на сухия режим и в България. Някои народни представители и общественици вече агитират тая пакостна идея… Бъдете нащрек и готови за борба!" Не липсва и кратката, но съдържателна статия "Ролята на кръчмата в освободителното дело“ . В нея се казва, че "механата е една светиня в нашето историческо минало, пред която трябва да се благоговее“. Изложените в експозицията летописи на времето са единодушни, че виното присъства на всяка коледна трапеза по целия свят.

Златка Михайлова