14
Нед, Апр
14 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Министърът на спорта Красен Кралев идва днес в Свиленград. Посещението му е по повод кампанията на вестник „Стандарт“ „Моят град“. Тя тръгна през септември от област Благоевград, като продължи през октомври в Бургас. Целта на обиколките ни е да даваме на хората поне по 10 причини да останат в родния си град, споделят организаторите.

Домакин на събитието в Свиленград, което ще е от 15:00 ч. в Спортната зала, ще е кметът Георги Манолов. Кампанията е съпътствана с изложбата „10 причини да остана в Свиленград“, в която специален акцент е поставен на символа на града – стария мост на р. Марица. Както е известно, по проект на общината за над 1 млн. лева паметникът с национално значение възвърна своя автентичен облик. Днес 500-годишният каменен мост е една от туристическите атракции тук. Паната представят превръщането на обновената общинска библиотека в културно средище на Свиленград и откриването на първия в България паметник на големия военачалник ген. Никола Иванов - командирът на Втора българска армия, освободила Свиленград и Тракия в Балканската война. Сред гордостите на града е новото оборудване на Многопрофилната болница за активно лечение в Свиленград, която е една от най-модерните в Южна България. В нея се лекуват хората от Свиленград, Любимец, Тополовград и Ивайловград. Специално внимание в изложбата е отделено на Свиленград като новатор в опазването на околната среда. Общината е първата в България, която съвместно с фирма „Екопак“ стартира разделно събиране на отпадъци по системата от врата до врата – т. е. директно от домовете на хората. На 1000 домакинства имат жълти контейнери за разделно изхвърляне на хартиени и пластмасови отпадъци.

На тържествената церемония днес ще бъдат отличени хората, които с делата си дават поводи за гордост на града, пише в Интернет страницата на „Стандарт“. В категория „Икономика“ е номинирана компания „Глобъл Гейм Груп“ ООД. Тя е най-големият инвеститор в общината и допринася за превръщането на Свиленград в атрактивен туристически център на световно ниво. Градът особено се гордее с отличните резултати на ОУ „Иван Вазов“. То е първоприемник на първото класно училище в Свиленград и от 1933 г. носи името на Иван Вазов, който в младостта си е бил учител в Свиленград. В категория „Спорт“ номинацията е за Иванка Миткова – спортист, треньор, учител по физическо възпитание и спорт. Тя основава Спортен клуб „Изида – Свиленград“, създава гимнастическо дружество „Юнак“, вече 15 години води летни курсове по плуване, организира тренировки по аеробика, тае-бо и фитнес.

По традиция „Стандарт“ подарява на градовете фотоизложбата за тях.

СМ