21
Пет, Юни
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

8 сребърни и 10 бронзови медала спечелиха ученици от ОУ „Иван Вазов“ на първия кръг на международното състезание „Математика без граници“. В надпреварата участваха 21 298 деца от 20 страни в цял свят. От свиленградското школо се включиха 80.

Сребро спечелиха Дениз Илиев (1 кл.), второкласниците Ивана Колева и Димитър Янакиев, третокласниците Виктор Георгиев, Цветан Михайлов, Красимира Кръстева и Чудомира Николова, както и Таня Демирева от 4 кл. С бронзови медали се окичиха Иван Янакиев (1 кл.), второкласниците Едмонд Жусуфи, Едита Жусуфи и Мартина Благоева, както и Станислава Бакалова, Весела Коларова, Владимир Андонов, Даная Къналиева, Мирослав Тодорв и Велик Димитров от третите класове.

Международното състезание се провежда в два дистанционни кръга, полуфинал в края на април/ началото на май и финал в края на юни/ началото на юли. В първите два етапа могат да се включат всички желаещи, а нататък продължават само медалистите от тях.

Тази година регламентът е нов. За пръв път първокласниците се включат още от есенния етап. Броят на задачите пак е 20, но всички са със свободен отговор. Те са в областта на аритметика, логика, геометрия и комбинаторика.

Диляна ЦВЕТКОВА