21
Вт, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Желаещи да се включат в отбор по роботика набира екипът на кръжока по програмиране „Киндер Кодер“ в Свиленград. Както „Старият мост“ писа наскоро, организацията се пребори за правото да създаде клуб по роботика след успешното участие в конкурса по програма „Роботика за България“. Предоставя се специализирано онлайн обучение и онлайн за правилата на състезанието First Lego League, както и оборудване за дейността на един отбор по роботика и възможност да участва във финалния фестивал в София при отлично представяне на регионалните състезания.

Целта на програмата „Роботика за България“ е да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите. Програмата стартира през 2015 г., като досега директно в нея са включени над 650 ученици от 36 населени места в цялата страна.

Тукашните кандидати ще бъдат подбрани чрез конкурс, като не е задължително да са посещавали кръжока по програмиране в Свиленград. На избраните деца ще бъде съставен график за безплатни уроци, в които те ще бъдат обучавани, следвайки концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League. Отборът трябва да премине през сериозно развитие и подготовка, работейки по изпълнението на мисии с робот и по задания за научноизследователски проекти.

Конкурсът ще се проведе в два етапа – онлайн кандидатстване и лична среща с одобрените на първия етап. Срокът е от 26 ноември до 16 декември 2018 г. Желаещите да влязат в отбора ще трябва да отговарят на няколко условия: да са на възраст 10 – 16 г., да учат в школо на територията на община Свиленград, при одобрение да имат възможност и готовност да посещават занятията в събота и/ или неделя в тукашната зала на кръжока. Кандидатите лично или с помощта на родител трябва да изпратят на e-mail адреса на кръжока Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. кратък текст, който задължително да съдържа: име и фамилия на ученика, в кой клас е през настоящата 2018/ 2019 г., телефон за връзка, отговор на въпросите „Какво за теб е отборна игра“ и „Защо искаш да бъдеш част от отбора по роботика на Кондер Кодер“. Също така трябва да посочи линк към собствена страница или файл по избор, който да изобразява нещо лично изработено от кандидата. Свободата тук е голяма и изпратените материали могат да бъдат на избрана тематика - снимка на макет/ проект; проект, изготвен на избрана медия като word, powerPoint, paint, Scratch и др.

Всички кандидатури ще бъдат старателно разгледани. Най-интересните материали ще бъдат споделени на страницата на „Киндер Кодер“ в социалната мрежа Фейсбук. До 19 декември най-мотивираните кандидати ще получат покана за лична среща, в която да се отсеят най-добрите шест сред тях.

Диляна ЦВЕТКОВА