30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Само за 2 часа 25 души потърсиха помощ от омбудсмана в Свиленград

Омбудсманът Мая Манолова и няколко души от екипа й пристигнаха в Свиленград с влак. Случайно от Пловдив с нея пътувал и бившият шеф на митницата Христо Русев. Той сподели пред „Старият мост“, че е изключително очарован от Манолова. Русев обаче не скри и възмущението си, че на тукашната жп гара никой не е чакал омбудсмана.

„Тъй като влакът закъсня с около 15-ина минути, градският автобус бе тръгнал. Следващият бе след около час, а Манолова имаше среща с граждани в общината и закъсняваше. След известно суетене се качиха в такси и тръгнаха“, разказа Русев пред „Старият мост“. Възмутен съм от ситуацията. Все пак това е омбудсманът на България, подчерта той.

В 13:30 ч. Мая Манолова пристигна благополучно в сградата на ОбА, където я очакваха около 25 свиленградчани, за да споделят проблемите си кой от кой по-наболял. Един от казусите бе свързан с неизплатените заплати на служителите в казино „Фиеста“. Хазартният обект затвори врати след масов протест на служителите, които от няколко месеца не бяха получавали заработеното.

Здравка Дамянова пък поиска от омбудсмана да съдейства за преизчисление на пенсиите на възрастните хора в България. Виолин Иванов поднесе на Манолова цвете, като я помоли да му съдейства за намиране на работа. „400 кв. м двор ми беше присвоен. Първоначално ми обещаха, че с построяването на кооперацията ще ми отпуснат апартамент, но това така и не стана. Шест години вече чакам решение. Обиколила съм къде ли не, дори и до кмета Георги Манолов ходих, но отникъде не срещам подкрепа“, сподели и Кръстина Райкова.

Доста бяха въпросите на хората и обещавам, че ще потърся начини да им помогна, подчерта Мая Манолова. Преди да си тръгне от Свиленград тя посети храм „Св. Димитър“, за да запали свещичка. В църквата стоя около половин час. На изпроводяк отец Димитър й подари чанта с райски ябълки, набрани от дърво в двора на светата обител. След това Манолова се отправи към автогарата, откъдето хвана автобуса за Хасково.

Диляна ЦВЕТКОВА