Общество
Инструменти
Шрифт

Потреблението на дърва за огрев свито наполовина. От догодина наказват кметове за мръсен въздух

Все повече свиленградчани избират парното с пелети пред отоплението с дърва и въглища, показа проучване на „Старият мост“. Според търговци ръстът е двоен. Било хем по-екологично, хем по-удобно, хем по-чисто. Може би заради това, че пелетите се превърнаха в хит на пазара, скочи и цената им. През пролетта и лятото се намираха за 350 – 360 лева за тон, а сега вървят по 460 лева. Обикновено в средата на зимата стойността на отоплителните материали още скача.

Същевременно потреблението на дърва и въглища драстично е намаляло. Търсенето е спаднало наполовина, сподели Васил Бозев, собственик на фирма за дърва. Голямо влияние оказвало отоплението с пелети. Хора, които предишни години са купували по 10 – 15 кубика дърва, сега са избрали да се отопляват на пелети. Бозев изтъкна, че преди имало дефицит на стоката и много желаещи, а сега било обратното. Според него и други в този бранш спадът се дължал и на факта, че населението в общината намалявало. По селата, където обикновено жителите там се греят с твърдо гориво, почти не останали хора. Слабият интерес се дължал и на меката зима през изминалия отоплителен сезон и продължаващото обедняване на хората. Докато преди години клиентите купували наведнъж 10-ина кубика, сега те свивали потреблението си наполовина. Напоследък никой не купува и въглища или брикети на тон, споделиха още продавачите. Идвали и взимали едва по 1 - 2 чувала. Не били малко и тези, които предпочитали да ползват климатици. Отоплението с тях обаче излиза солено, ако жилището или офисът нямат изолация и качествена дограма.

Наша проверка преди зимния сезон показа, че цената на всички отоплителни материали е скочила. Лятото кубикът на дървата за огрев струваше 83 лева, а сега е 90 лева. Ръстът е с 13 лева в сравнение с миналата година, когато са се пласирали за 73 лв./кубик. В някои от пунктовете стоката се продава на тон, нацепена и нарязана, за 200 лева. Лани тон дърва струваше 150 – 160 лева. През лятото донбаските въглища се търгуваха за 400 лв./тон, а в момента – за 430 лв./тон. През миналия отоплителен сезон са стрували 360 лева за тон.

Впрочем, от следващата година твърдите горива за битово отопление ще трябва да отговарят на определени изисквания за съдържание на пепел и сяра – за въглищата, и за влажност – на дървата. Преди пускането им за продажба ще трябва да бъдат проверени дали покриват тези критерии, да бъдат опаковани по специален начин, етикетирани и всяка партида да разполага със сертификат, че спазва стандартите. Търговци, които не отговарят на изискванията, ще плащат глоби и стоката им ще бъде изземвана. Кметове, които не са намалили замърсяването на въздуха в управляваната от тях община, също ще бъдат санкционирани и то персонално. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за опазване чистотата на атмосферния въздух.

Мерките се гласуват година и половина след като България бе осъдена от Еврокомисията за системно надхвърляне на пределно допустимите норми за замърсяване на въздуха. Преди седмица Брюксел установи, че нищо не е свършено и заплаши отново да прати случая в Съда на ЕС и този път да поиска финансови санкции.

Въвеждането на норми за съдържание на сяра, пепел и влага в твърдите горива за битово отопление, което е основен източник на замърсяване с фини прахови частици в населените места, е на дневен ред от години. То ще засегне огромна част от населението, но и бизнеса в тази сфера. Засега няма официални разчети колко ще струва това и на потребителите, и на производителите и търговците. В направената от Министерския съвет икономическа оценка на законовите поправки въобще не е посочено колко търговци на въглища и дърва за огрев ще бъдат засегнати; ще има ли такива, които реално ще спрат работа, защото тяхната стока няма да отговаря на екостандартите; новите изисквания ще доведат ли до поскъпване на горивата за битово отопление. А последният въпрос е най-съществен за потребителите, тъй като на въглища и дърва се топлят хората не само в селата, но и в немалка част от градовете.

Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, която ще извършва контрола за спазването на новите изисквания, трябва да създаде специална лаборатория за 500 хил. лв., която да оценява пусканите на пазара партиди твърди горива.

За кметовете се предвижда до три месеца от влизането в сила на промените да изработят и внесат в регионалната екоинспекция план с мерки за подобряване качеството на въздуха в съответната община. Ако не сторят това, ще бъдат глобявани между 2 и 5 хил. лв. Всяка година ще трябва да отчитат изпълнението му. Ако не го направят, санкцията е от 1 000 до 5 000 лв. Същото е наказанието за кметовете и ако няма намаление на превишаванията на пределно допустимите норми за изхвърляните вредни газове спрямо показателите за предходните три години.

Както „Старият мост“ писа, по време на отоплителен сезон 2017/ 2018 г. Свиленград бе един от най-замърсените градове, според показателите от монтирана тук сензорна станция за измерване на концентрацията на прахови частици.

Снимка: Архив

Диляна ЦВЕТКОВА