18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Стотици поддръжници на каузата препълниха читалището

7 500 лева успяха да съберат свиленградчани по време на инициативата „За едно дете повече“, организирана от духов оркестър „Костадин Манов“, фондация „Искам бебе” и НЧ „Просвета 1870“. Част от парите – 2 000 лв., бяха дарени от местната структура на ПП ГЕРБ.

460 лева пък бяха събрани по време на благотворителна тренировка по табата с участието на координатора на „Искам бебе“ за Свиленград Мария Иванова и водена от инструктора Соня Апостолова. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати 6 двойки с репродуктивни проблеми от община Свиленград.

Благотворителната инициатива, съпътставана традиционно от концерт на духовия ни оркестър и приятели, се проведе на 23-ти т.м. за 11 поредна година в Свиленград. За сравнение през 2017 г. събраните средства бяха 6 650 лв. Стотици поддръжници на каузата препълниха читалището.

И тази година в начинанието се включи местният славей Надя Казакова. С музикален съпровод на духовия оркестър тя изпълни няколко песни. Танцови и музикални изненади за публиката бяха подготвил самодейци от Свиленград. Преди концерта от фондация „Искам бебе“ организираха базар за събиране на средства в подкрепа на семействата с репродуктивни проблеми.

Впрочем, Свиленград е първата община, която инициира обществена подкрепа за фондация „Искам бебе“. До момента с помощта на инициативата са се родили 25 бебета. Със събраните средства се покриват първоначалните изследвания за ин витро процедурите. Финансираният от държавата фонд „Ин витро“ поема разходите за три процедури, но не и първоначалните разходи.

Диляна ЦВЕТКОВА