15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Най-голямата награда са пълните зали Инициативата

„За едно дете повече“ ще се проведе в Свиленград за 11-и пореден път. Един от организаторите на каузата е духов оркестър „Костадин Манов“ с диригент Васил Василев. Васил Василев е завършил ДМА „Панчо Владигеров“- София, АМТИИ-Пловдив. Ученик е на проф. Петко Радев. Завършил майсторски клас при Итало Капикиони в гр. Болония-Италия. Диригент е на духов оркестър „Костадин Манов“ от 2009 г. От 2013 г. е председател на НЧ „Просвета- 1870“. Носител е на отличието на Министерство на културата- „Златен век“ –печат на Симеон Велики и грамота, както и на „Сребърна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци:

- Васко, духов оркестър „Костадин Манов“ е един от организаторите на кампанията „За едно дете повече“. Нека се върнем назад във времето. Спомняш ли си как и защо започна всичко?

- Началото е започнало през 2007 г., когато аз все още не бях част от оркестъра, въпреки че участвах в първия концерт. Георги Мърдев, бивш музикант в оркестъра, е дал идеята за такъв концерт. Решението на целия оркестър е било абсолютно и категорично „За“. Идеята е споделена със секретаря на читалището - Ваня Стефанова, която издирва и се свързва с Радина Велчева - председател на прохождащата тогава фондация „Искам бебе“ и заедно планират всичко - стъпка по стъпка. И концертът се случи. А оркестърът взе решение това събитие да стане традиция и да се провежда всяка година за Деня на християнското семейство. През 2009 г., когато аз поех оркестъра, приех идеята и като моя кауза.

- Лично за теб какво е да участваш в една такава инициатива? Кой е най-яркият ти спомен, свързан с кампанията?

- За мен е преди всичко отговорност - пред себе си, пред оркестъра, пред нуждаещите се двойки. Всичко, свързано с благотворителните ни кампании, е съвкупност от ярки спомени. И, да, новината за всяко родено бебе!

- Какво още трябва да се направи, за да се помогне на колкото се може повече семейства с репродуктивни проблеми от общината?

- Всяка година все повече хора ни помагат и се включват в тази благотворителна инициатива. Тази година и местната структура на ПП ГЕРБ-Свиленград подкрепи финансово кампанията, като за момента това е най-голямото направено дарение. Общината също учреди фонд. За съжаление и двойките с репродуктивни проблеми не са малко, въпреки че не всеки открито споделя подобни проблеми.

- Малко да се отклоним от темата. Като диригент на духов оркестър „Костадин Манов“, можеш ли да споделиш какви са проблемите на формацията?

- Всички музиканти са работещи хора, някой имат собствен бизнес. Времената, в които живеем, са много динамични, не търпят компромиси. Променят се приоритетите. А това се отразява на репетиционния процес. Същото се отнася и за всички останали формации в читалището. И въпреки всичко те полагат максимални усилия, за което съм им благодарен.

- Намират ли се достатъчно желаещи да участват в оркестъра? Каква е средната възраст на музикантите?

- Оркестърът в момента е с 27 музиканти, в т. ч. 3 жени. Желаещи има. Дори имаме музикант, който всяка седмица пътува със сина си от Пловдив до Свиленград, за да репетира и да участва в концертите. А средната възраст е 45 - 50 години. Точно за това полагаме неимоверни усилия в работата си с детската музикална школа, за която Общината ни помага изключително много.

- Какви са най-големите успехи, които е постигнал оркестърът под твое ръководство?

- Разбира се, най-големият успех е присъденото на оркестъра през 2016 г. отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци - „Кристалното огърлие“. Това е признание за труда ни. За нас успехи са и изявите ни зад граница. По покана на Българския клуб в гр. Кошице - Словакия през 2010 г. участвахме с тридневни концерти в Дните на българската култура. През 2013 и 2014 г. оркестърът бе поканен за Представителен оркестър на Осмия световен шампионат по пожаро-приложен спорт в Анталия (Турция). А тази година участвахме в VI Танцов и музикален фестивал Затон – Нин (8 – 11 септември 2018 г.) в Хърватска. Оркестърът допринася и за популяризирането на духовата музика, като стана инициатор и от 2014 г. е домакин на Фестивал на духовите оркестри в Свиленград. И все пак, за мен лично, най-голямата награда и успех са пълните зали при всяка наша изява в салона на читалището.

- По какъв начин се издържа оркестърът?

- Оркестърът е част от НЧ „Просвета- 1870“ и основно се финансира от читалището. Благодарение на реализирани проекти закупихме нови инструменти, костюми, столове. Но искам да благодаря лично на кмета на Община Свиленград- инж. Георги Манолов, който се е отзовавал на всяка наша молба и е подпомагал оркестъра там, където читалището не е имало възможност.

- Ти си и ръководител на детски духов оркестър в Свиленград. Какво е отношението на младото поколение към духовата музика?

- Много от децата не познават духовата музика и инструменти. Започват с голям интерес, но имайки предвид, че за да станеш музикант е много трудно и е съвкупност от много неща, те се отказват много лесно. Към момента се обучават около 40 деца от СУ „Д-р Петър Берон“ и ОУ „Иван Вазов“. Бих искал да благодаря на Веселина Дренска - преподавател по флейта, Костадин Арнаудов - преподавател медни инструменти, Кичка Славова и Маринела Сиракова - музикална теория, както и на общината в лицето на г-жа Снежана Янева и кмета инж. Георги Манолов. Разбирам отговорността, че за да има духов оркестър „Костадин Манов“ тази детска школа трябва да продължи да работи и създава млади музиканти, които един ден ще продължат да радват свиленградчани.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА