23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Пожарите в комини са втората най-честа причина за инциденти през зимата след неправилно боравене с отоплителен уред

Да бъдем внимателни с отоплителните уреди през зимата, сигнализират от районата служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) в Свиленград. От изнесените от службата данни става ясно, че област Хасково е на челна позиция при черната статистика на пострадали по време на битов пожар през зимата.

Нещата са наистина сериозни и трябва да се обърне голямо внимание на тях, подчерта началникът на тукашната Пожарна Ивелин Тонев. По думите му през март тази година 77-годишна жена починала в дома си в Студена, след като къщата й се запали. Още незапочнал пък този отоплителен сезон и вече имало жертви. На 12 ноември 77-годишна жена загина при пожар в дома си в хасковския квартал „Болярово“. На 5 ноември в Димитровград бе намерен овъглен трупът на 66-годишен мъж. Същата е съдбата и на 58-годишен хасковлия, който почина в пожар на 31 октомври.

Статистиката от изминалата 2017 г. сочи, че пламъците са нанесли материални загуби на 44 обекта в Свиленград и 17 в Любимец. Изгорели са 867 кв. метра покривна конструкция, 11 бр. мебели, 28 бр. бяла и черна техника и др. Данните показват още, че през 2017 г. огнените езици са наранили четирима души. 

Пожарите в коминни тела са втората най-честа причина за инциденти през зимата след неправилното боравене с отоплителни уреди. Повечето от собствениците дори и не подозират, че имат проблеми, докато бедата не се случи. За сметка на това все по-малко хора правят профилактика на комините, някои от които са в окаяно състояние. „Апелирам хората да бъдат изключително внимателни през отоплителния сезон. Всяка година ставаме свидетели на запалили се къщи от неизправност в комина“, сподели Ивелин Тонев.

Опасността от пожари е предизвикана и от използването на различни по вид отоплителни и нагревателни уреди, съоръжения и инсталации. Голяма част от тях се въвеждат в експлоатация без да са предварително проверени и обезопасени. Все по-често се наблюдава складирането на твърди и течни горива в сутерени, гаражи, стълбищни клетки и други места, които не са пожарообезопасени. В употреба влизат и много електрически отоплителни и нагревателни уреди без да се извърши проверка на ел. инсталацията дали е съобразена за такава мощност. Не са редки случаите на ползване на самоделни уреди и прибори за отопление. Всичко това води до повишаване опасността от пожари и аварии, предупреждават огнеборците и апелират да се спазват противопожарните правила.

От Пожарната подготвят писмен материал със съвети към гражданите и най-вече към възрастните хора, свързани мерките за безопасност през отоплителния сезон. Писмото ще бъде разпространено във всички пенсионерски клубове в община Свиленград.

Снимка: Архив, илюстративна

Диляна ЦВЕТКОВА