17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Любимчанката Мария Ванкова бе избрана за „Репортер на годината“ на bTV. Наградата бе присъдена по повод 18-годишнината на телевизионната медия.

„За мен беше изключителна изненада, че тази година аз спечелих тази награда. Много съм благодарна на колегите. За мен това е една от най-ценните награди, които съм получавала. Изключително съм щастлива, че в година, изпълнена с много важни събития, Репортер на годината отива при човек в ресор здравеопазване и социални теми. Това показва, че тези теми и хората, които засягат, са във фокуса на общественото внимание. В личен план тази награда идва точно 10 години след като прекрачих прага на нюзрума на bTV като стажант и е признание за това, че съм на правилния път“, сподели Мария за „Старият мост“. „През последния един месец, в който всеки ден имаше протести на майките на деца с увреждания за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, имах свободата и доверието от страна на целия екип на bTV Новините всеки ден да предлагам различна история, тя да бъде одобрявана и за нея да разказваме в Новините“, каза още Ванкова. „Избрах подход, в който да покажем на зрителите, че хората с увреждания не са в тази клета краска, в която сме свикнали да ги виждаме. Разказах много истории на хора с увреждания, в които има изключителност. Разказахме за протестите през погледа на хора с увреждания, които стрелят с лък и са шампиони, разказахме за незряща оперна певица, която преподава на деца с увреждания. Благодаря за доверието, че този подход намери своя път и зрителите успяха да видят тези хора и в тази светлина в тази битка“, допълни репортерът на годината на bTV.

Мария Ванкова е родом от Любимец. Тя става част от редакцията на bTV през 2008 г. Отразява основно теми от сферата на здравеопазването и социалната политика за зрителите на bTV Новините. За своята работа по различни теми и проблеми Мария получава редица признания. Носител е на наградата на Българска стопанска камара за активно отразяване на социално-икономическата проблематика през 2011г., два пъти е получавала годишната награда на Българския фармацевтичен съюз (2012 г. и 2013 г.), а през 2015 г. е носител на наградата на КНСБ за активен социален репортер. През 2017 г. стана носител и на още две награди – „Скритото добро“ и „Спасител на детството“ за приноса си като журналист към отразяване на социални теми. През април т. г. пък беше отличена за работата си от Съюза на юристите в България.

Миналата година в специално интервю за в. "Старият мост", публикувано и на сайта на bTV в Интернет, Мария Ванкова сподели, че журналистиката не е работа по поръчка. В среда на полуистини и фалшиви новини, мисията на журналистите е да сме застъпници на истината, заяви тогава Ванкова.

Снимка: bTV

Диляна ЦВЕТКОВА