19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

105 години от създаването си отбеляза Ловно-рибарското дружество в Свиленград днес.

Под сенките в парк „Младежки“ се събраха около 200 души да чуят приветствените думи на председателя на дружеството Петър Вангелов и да се включат във веселието. Официални гости на празника бяха народните представители Георги Станков, Никола Динков и Рамадан Аталай, председателят на Националната ловна организация Васил Василев, членове на Управителния съвет на НЛРС и др.

Откриването на тържеството започна в 11:30 ч. с шествие, тръгващо от офиса на ЛРД-Свиленград. Включилите се в него поднесоха цветя на паметника на загиналите за Отечеството, намиращ се пред НЧ „Просвета 1870“. Програмата продължи в парк „Младежки“, където бе отслужен водосвет и раздаден курбан от името на Петър Вангелов за здраве и берекет.

В 13:30 се проведе киноложка изложба на ловни и домашни кучета. Журито в състав зооинженера Илиан Ангелушев и д-р Атанас Вучков отличи най-добрите четириноги любимци. Победителите получиха награди – медали, храна и грамоти. На първо място в отделните категории станаха Стефан Терзиев с лудогорско гонче, Тодор Владов с трицветно гонче Мурат и Данаил Колев с померански шпиц Пъпеш, който спечели и купата.

За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха музикантите от небезизвестния оркестър „Авлигите“ и гайдари от Харманли и Смолян.

Организираното ловно движение в свиленградския край започва с основаване на ловно-стрелческото дружество „Сокол“ през 1913 г . Учредителите избират за председател Димитър Сидеров. Знамето е ушито от зелен копринен плат, извезано в златисто жълто. Днес то е ценен експонат в музейната сбирка на НЛРС-СЛРБ в столицата. Там се пази и най-старият ловен билет на Харалампи Миленков - известен и като първият професионален фотограф в Свиленград. Основателите си поставят за цел да подпомагат размножаването на полезния дивеч и да унищожават хищниците. Обособяват се ловни развъдници край селата Дрипчево и Левка. Районът около Оряхово, Момково, Левка и Младиново става известен като „Царство на тракийския кеклик“. През студените зими грижовните ловци пренасят премръзнали диви птици в пригодени помещения. Още през 1918 г. край дигата в квартал Гебран е построено първото ловно стрелбище, а през годините Димитър Воденичаров пръв оставя името си като изявен състезател и спортен деятел. Ловният надзирател Димитър Бозаджиев - Чакала, слага началото на борбата с бракониерството. 1938 г. е запаметена в историята с първото разселване на изкуствено отгледани фазани по бреговете и островите на река Марица, в което помагат и ученици.

През 1932 г. Шидер Куманов препарира за първи път екземпляр от дропла. Тогава едва ли някой подозира, че ще дойдат времена, когато препарирането на защитени видове животни ще бъде забранено със закон. Дружеството става инициатор за провеждане на излети, вечеринки, урежда спомагателна каса и даже другарски съд. Фамилиите Кашерови, Балъкчиеви, Конопови, Латинови и др. слагат началото на дълголетни семейни традиции в лова.

На 14 май 1947 г. на площада пред халите - емблематична постройка за тогавашния Свиленград, ловното дружество „Сокол“ се слива с рибарското „Сом“. Днешните „рицари на лова“ са обединени в 17 дружинки, а риболовците - в една. Те разполагат с 57 000 хка ловна площ . Трите водоема, стопанисвани от дружеството, са с обща площ близо 250 дка. Около 800 са членовете на сдружението – ловци и риболовци, новите ловци тази година са 24, имаме още свободни места, разказа Петър Вангелов, председател на дружеството. Най-младите членове са току-що завършили средното си образование и с нетърпение се включиха в първия си ловен излет. На най-достолепна възраст е известният в целия регион д-р Стоян Петров. Петя Цветкова, Яна Николова и други дами представляват нежната част на любителите на ловджийски емоции. Дружеството има и своите най-добри стрелци - Петър Вангелов, Георги Конопов, Димитър Атанасов, Черньо Царев (последните двама за съжаление вече не са между живите). Най-младото попълнение сред майсторите на точния мерник са Мартин Сираков и Иван Пеев.

Днес дружеството се гордее със своите 6 волиери за фазан, яребица, кеклик в Свиленград, Сива река, Момково, Младиново, Сладун и Левка. През последните години расте броят на разселените птици, закупени и доотгледани със собствени средства. С какво дивечово богатство разполагат ловците? Според пролетната таксация зайците са 1414 при допустим запас 2437. Фазаните са 5 пъти по-малко, намалелият брой кеклици се обяснява с разрушените им местообитания при селскостопански работи. Нормална е числеността на елените, сърните са по-малко от желаното. Глиганите са 210 при допустим запас 123. За радост в историята останаха проблемите с шапа оттатък държавната граница - Турция, които наложиха ограничения в лова у нас, но сега се появи друга, много по-сериозна заплаха за дивата свиня - Африканската чума по свинете, която заплашва от гибел почти на 100% популацията на дивите прасета. Грижливи стопани на природата, местните ловци са изградили хижи край Пъстрогор и заслони край Сладун, Мезек, Райкова могила. Заедно с доброволци от природозащитни организации дружинки помагат при опазване на гнездата на рядко срещания царски орел, който е характерна и защитена от закона птица в Сакарския край. Неоценимо е съдействието на ловците при потушаване на големи пожари.

Диляна ЦВЕТКОВА