21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Месечните разрешителни поскъпнаха двойно

Ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина се открива на 11 август, съобщи председателят на Ловно-рибарско дружество „Свиленград“ Петър Вангелов.

Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, а за всички останали: гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина - до 10. Ловуването се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Задължително е издаването на писмено разрешение с датата, имената на ловците и на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начина и мястото на ловуване, вида и броя на разрешения за отстрел дивеч.

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, на ловни хрътки, както и на други средства и методи, нормативно недопустими при ловуване, подчерта Вангелов.

Новото е, че месечните разрешителни поскъпнаха двойно. Ако искат да упражняват хобито си, авджиите ще трябва да се бръкнат с 10 лева. Преди промяната да влезе в сила, документът струваше 5 лева.

СМ