15
Пон, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Денонощна специализирана национална телефонна линия в помощ на жертвите на домашно насилие стартира на 30 юли. Услугата е напълно безплатна. Номерът, на който може да потърсите помощ при нужда, е 0800 11977.

Линията гарантира достъпна ежедневна 24-часова психологическа помощ, подкрепа и застъпничество за хора, преживели домашно насилие, в условията на анонимност, конфиденциалност, изслушване и подкрепа, насочване към социално-психологически, правни и други услуги; това включва насочване и към други институции и организации в цялата страна за по-ефективна намеса в случай на актове на домашно насилие. Линията ще се обслужва от професионалисти и специалисти, които имат опит в работата с хора, преживели домашно насилие, а не от доброволци. Много е важно при първото обаждане на човек преживял домашно насилие и търсещ помощ да може да се получи адекватна и навременна подкрепа, както и информация за възможностите за реагиране при преживяно насилие, споделиха от организацията инициатор - „Алианс за защита от насилие основано на пола“.

Стартирането на линията стана възможно с финансовата подкрепа на „Avon“-България. „Avon“ дари 50 000 лева от събраните средства в кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“ за стартиране на националната специализирана линия.

„Алианс за защита от насилие, основано на пола“ и „Avon“ се обединяват около разбирането, че домашното насилие е проблем, който засяга цялото общество, и никой не трябва да затваря очите си пред плашещата действителност. По последни статистически данни всяка трета жена в България е била обект на насилие обусловено от пола.

Колкото по-открито се говори за домашното насилие и то се показва като акт на нарушаване на човешките права, а не като личен или семеен проблем, толкова по-ефективна ще бъде борбата с домашното насилие. Колкото повече възможности за получаване на информация и търсене на помощ по проблема има, толкова повече хора биха могли да намерят начин да се избавят от безизходицата, в която често имат чувството, че се намират жените, жертви на домашно насилие. Затова е важно да се разкриват повече и нови услуги за жертвите на насилие – специализирани телефонни линии, консултативни и кризисни центрове.

„Avon“, като компания с мисия да помага на жените да бъдат красиви, успешни и здрави, е превърнала битката с домашното насилие в свой глобален ангажимент. Основна задача за кампанията „Говори открито“ е да помогне на жертвите да излязат от жестокия кръг на насилието и да потърсят нови възможности, с които ще се чувстват по-щастливи и успешни. За тази цел „Avon“ работи в тясно сътрудничество със своя партньор сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола“.

СМ