17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Тумби от роми, просещи на ГКПП Капитан Андреево, създават голям проблем на Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) в Свиленград. Служители от отдела „Закрила на детето“ почти всеки ден са викани на пункта, за да вземат мерки.

„Няма събота, няма неделя. Непрекъснато от Гранична полиция звънят, за да се справим със ситуацията. Крайно време е родителите на тези деца да си понесат наказанието“, заяви пред „Старият мост“ директорът на ДСП-Свиленград Росица Христова. Тя подчерта, че за 7 от просещите ромчета е сезирала прокуратурата. По отношение на три от тях имало образувана прокурорска преписка, а за останалите все още се чакало. „Положението е нетърпимо. Ако от държавното обвинение не направят нещо, ще бъдем принудени да отнемем децата от семействата им и да ги настаним в приемни такива“, подчерта Христова.

Както „Старият мост“ вече писа, просяците на българо-турския пункт са истинска напаст по това време на годината. Търсещите милостиня са наясно, че алаят по границата сега е изключително голям и в двете посоки заради турските гастарбайтери от Западна Европа и се възползват от ситуацията, за да изкарат някой лев. Майки с бебета на ръце или пък сами деца обикалят по чакащите автомобили и искат пари от преминаващите пътници. Много са нагли, не можем да ги изгоним, оплакват се шофьори.

Да се справят с просяците е трудно и на граничните служители. Пъдим ги и след малко пак са тук, споделиха работещи на ГКПП Капитан Андреево. Преди време две момичета се опитаха да оберат шофьор на камион, пътуващ за Турция, спомнят си те. Поискали му пари, а след като им дал, се примолили и за храна. Човекът слязъл от кабината, за да им даде и за ядене. Докато едното момиче го разсейвало, приятелката му се качила в камиона и взела документите, парите и ключовете на водача. В този момент, обаче, друг шофьор забелязал какво става и се развикал. Момичетата хвърлили откраднатото в канавката и избягали. Доста време отнело докато инкриминираните вещи бъдат намерени. В търсенето тогава се включили много хора – шофьори и гранични инспектори. Въпреки това заради избуялата растителност едва успели да намерят нещата на пострадалия от двете крадли човек.

Впрочем, просещите по границата ромчета са с изрядни документи. Имат изкаран червен паспорт за пътуване извън страната и пълномощно от двамата родители да правят това без придружител. Всички са от свиленградското село Капитан Андреево. Не само през деня, а и посред нощите ромчетата избирали някой камион, хващали се под резервоара на возилото и така влизали в пункта.

Диляна ЦВЕТКОВА