25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Едва петима родители се явиха днес на организираната от общинското ръководство среща във връзка с подписката за по-добри условия на живот за децата в Свиленград. Това бе втори опит на зам.-кмета на общината Мария Костадинова да се срещне и разговаря с родителите по поставените в петицията техни искания. Оказа се, че първия път Костадинова чакала някой да дойде, но така и никой не се явил. Сега срещата се състоя, но присъстващите на нея родители бяха толкова, колкото и дошлите служители на Общинската администрация (ОбА).

Както „Старият мост“ писа, инициатор на подписката е Десислава Димитрова, майка на 2-годишно момиченце. 600 души подкрепиха идеята й. По първото искане – увеличаване на капацитета на детските ясли и градини, от Общината споделиха, че няма случай, в който да е отказано на някое семейство да запише отрочето си в детско заведение. Всяка година посещаващите ясла или градина малчугани са в рамките на 700 – 710. Според данните през 2011 г. са родени 174 деца, през 2012 г. - 176, през 2013 г. - 176, през 2014 г. - 171, през 2015 г. - 151, от които 80 от 1 юни посещават детска градина. През 2016 г. са проплакали 227 бебета, от които 200 в общинския център и 27 в селата. Голяма част от новородените са на временно пребиваващи в Свиленград семейства. От изнесените данни се вижда, че няма нужда от увеличаване на капацитета на детските заведения. От години нямаме нито един родител, на когото е отказано да запише детето си поради липса на капацитет, подчерта директорът на дирекция „Хуманитарни дейност“ Снежана Янева.

По отношение на втората точка в подписката – за тоалетна и чешма в градския парк, както и за пясъчник и катерушки, подходящи за деца от 1 до 3 г., Мария Костадинова подчерта, че в момента в Свиленград има 17 годни за игра площадки. След броени дни започва изграждането на площадка в кв. Изгрев, срещу футболното игрище. Тя ще е оборудвана със съвременни люлки и катерушки. След премахването на гаражите в квартала, ще бъде направено и още едно кътче за игра.

Костадинова призна, че действително площадките са обособени за по-големи деца, но обеща оттук-нататък при изграждането им да се монтират и съоръжения за по-малките. По думите й слабото място на Общината било площадката в парка на в кв. Гарата. От години се търсели пари за реновиране и модернизиране на парка там, но засега всички опити удряли на камък. Въпреки това нямало да се откажат да търсят начини. Смятам, че до 2 години във всеки един квартал на Свиленград, ще има изградени модерни и съобразени с нуждите на децата игрови площадки, сподели зам.-кметът. По думите й обаче големият проблем идвал с опазването на кътчетата. Ежедневно получаваме сигнали, че тези съоръжения се ползват от големи деца, подчерта Костадинова, като призова за по-голяма активност от страна на гражданите за опазване на съоръженията.

От общинското ръководство засегнаха темата и за тоалетна и чешма в градския парк. До парка има фургон, но в момента е заключен, защото опазването му било трудно. Планира се да се наеме човек на минимално заплащане, който да стопанисва WC-то. Що се отнасяло до чешмите, били спрени заради големия разход на питейна вода. От Общината били принудени да врътнат кранчето, тъй като постоянно плащали големи суми. Практиката показвала, че след като се напият с вода, мнозина оставяли чешмите да текат безконтролно. Нямало проблем да бъдат пуснати, но трябвало хората да бъдат внимателни. Един от присъстващите на срещата родители – Стамо Димитров, даде идея чешмите да бъдат с копче, което да пуска водата и след определено време тя сама да спира да тече. Идеята му бе взета под внимание от общинското ръководство.

За редовното поддържане на парковете и площадките, което също намери място в подписката на родителите, от ОбА казаха, че трябвало да се наблегне на превенцията. Много било важно родителите да дават хубав пример и да учат децата си да пазят чистотата. По време на разглеждането на тази точка стана ясно, че от Общината са монтирали подвижни камери на места, където има струпване на боклуци. По този начин вече били спипани и глобени граждани, изхвърлящи сметта си извън обособените за това места. От ОбА призоваха, ако се натъкнете на нарушители да подавате сигнали за това на дежурния телефон – 0379/7 19 35. Имало и идея да се купува дрон, който за 10-ина минути облитал града и снимал нарушителите. В закона, обаче, не било уредено, тъй като се засягало личното пространство на хората и засега се Общината се възспирали с покупката. Цената на уредът не била висока. Фирмата в момента се борела да уреди нещата за личното пространство и веднага след като това стане от ОбА щели да се снабдят с дрона.

В края на срещата Мария Костадинова сподели, че от Общината са отворени към предложения и идеи на гражданите. Нямало нужда, обаче, това да става чрез събирането на подписи. Всеки можел да отиде на място в сградата на кметството и да изкаже мнението си.

Диляна ЦВЕТКОВА