22
Сря, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Заради чумата по прасетата дружинките правят площадки за дезинфекция и ями за загробване на болни животни

Груповият лов на дива свиня заради заплаха от африканската чума по свинете се откри на 25 юли, а не както бе досега – през октомври. Промяната в закона обаче срещна масова съпротива от свиленградски авджии. От ЛРД-Свиленград съобщиха, че тази седмица нямало да се излиза на групов лов, тъй като никоя от дружинките не била подала заявка. Нямало желаещи да пуцат и индивидуално.

Времето е неподходящо за излети, подчерта председателят на ЛРД-Свиленград Петър Вангелов. „Животните са в период на размножаване, има движение на много хора по полето и в гората, зашумената листна маса не позволява видимост, може някой да пострада“, опасява се той. На сходно мнение е и общинският съветник от БСП Христо Щерев, който е дългогодишен ловец. Според него трябвало да се ловува през октомври, когато листата на дърветата са опадали и има видимост при отстрел. Щерев категорично заяви, че сега няма да излезе на лов. „Има етика, която трябва да се спазва, животните са малки. Не може да обясниш на кучето кои животни да гони, ще вземе да хваща и малки прасенца, сърнета и зайци, ще се унищожат гнездата на птици. Ако сега ловуваме, в следващите 2 – 3 десетилетия ще останем без дивеч“, заяви Щерев.

Петър Вангелов съобщи още, че в момента текат приготовления за противодействие на чумата по прасетата. За целта всяка дружинка на територията си обособява циментова площадка за първична обработка на отстреляните диви свине. Освен това се изграждат ями за загробване на болни животни, каквито на места има останали по старите ТКЗС-та. На 26 юли на дружинките безплатно бяха раздадени комплекти за вземане на проби от убитите прасета. Преди две седмици пък поне по двама представители на всяка дружинка към ЛРД-Свиленград преминаха обучение за справяне със ситуацията.

Снимка: Интернет, илюстративна

СМ