19
Пет, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Живеещи в бл. 166 на свиленградската улица „Граничар“ се жалват от некачественото саниране на сградата. Поради системните оплаквания от собствениците на апартаменти, на 12 юли се провело събрание на домоуправителите, протокол от което участниците в сбирката изпратиха в редакцията на „Старият мост“.

От писмото става ясно, че във всички 8 входа на блока се констатира некачествена работа при извършеното саниране, основно свързано с течове. Поради това домоуправителите на всички входове са изпратили подписка до ОбА-Свиленград с искането за незабавна проверка и ремонт на блока.

Подробно е описано какви са проблемите, които никак не са малко: „Във вх. А на петия етаж има обилен теч на стълбището за покрива, тече по трите стени, като освен това има теч, идващ от капандурата на стълбището за покрива, двете стени са подпухнали, а мазилката е с променен цвят. Външната изолация на първия етаж около входната врата се отлепя и пада, тъй като изолационният материал не е бил захванат с дюбели. След оплакване в Община Свиленград за състоянието на мазилката, част от нея отново е направена, но още същия ден след поставянето й при проливния дъжд е измита до изолационния материал. Във вх. Б има обилен теч на терасата на ап. 101, ет. 6. Тече и от покрива в ап. 103, ет. 6. Във вх. В също обилно тече на терасите на апартаментите на последния етаж, теч в коридора на ет. 6, течове на стълбището от вратата, водеща към покрива. От петия до шестия етажи шпакловката на стълбището е подпухнала. Във вх. Г в ап. 9, ет. 1, има обилни течове в кухнята, появил се е мухал. В десния апартамент на шестия етаж обилно шурти в банята. Външният цокъл на мазилката е обелен под прозорците на ап. 9. Във вх. Д в ап. 106 има обилен теч в спалнята и на терасата. От вратата, която води към покрива, тече и излиза вода, стичаща се по стените и върху таблото на електромерите. Във вх. Е в ап. 111 в тоалетната има теч, в трапезарията, част от която е бивша тераса, има теч от тавана. В едно от мазетата тече от отдушника и изолацията е паднала. Във вх. Ж по стълбището тече. В ап. 76 има теч в кухнята. Във вх. З в ап. 79 има теч в кухнята под сменената дограма. Във всичките входове противопожарните кранове са без вода“.

Собствениците твърдят, че строителните работи, най-вече свързани с външната изолация на сградата, били извършвани основно от роми, нямащи нужната квалификация за тази дейност. Впрочем, при основателни сигнали фирмата трябва да възстанови щетите. От своя страна ОбА, която е основен участник в изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност, е задължена да изпълнява функциите си на възложител със съответните механизми за контрол и гарантиране изпълнението на допустимите дейности, да следи за законосъобразното разходване на публичните средства и да защитава интересите на сдруженията на собствениците като техен представител.

СМ