17
Сря, Апр
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Трима мъже, обрали с електрошок семейство от Свиленград, отнесоха 3-годишна условна присъда с 4 г. изпитателен срок.

Делото се гледа от Район съд – Свиленград на 10 юли. Наказанието е заради това, че подсъдимите задигнали от 43-годишния Сейхан З. и съпругата му 9 405 лв., луксозен телефон и чанта с важни документи.

По онова време злосторниците били безработни. След грабежа имали и други криминални прояви. Преди датата на обира, обаче, нямали влезли в сила присъди. Поради това съдията по делото Кремена Стамболиева обоснова решението си, че наложена от нея ефективна присъда не би била целесъобразна.

Както „Старият мост“ писа преди време, екшънът като от холивудски филм се разиграва на 20 май м. г. пред дома на семейството. Трима маскирани нападат 43-годишният Сейхан З. и съпругата му с електрошок, бият мъжа и задигат солидна сума. По първоначални показания на пострадалите са им били откраднати – 55 000 евро, 5 000 лева и телефон. На по-късен етап от разследването, обаче, те променили показанията си, като казали, че са им били задигнати 9 405 лв.

Четири месеца по-късно от полицията и прокуратурата се похвалиха на брифинг, че са задържали нападателите. Това са Николай Б. (29 г.) и Христо Х. (28 г.) от Свиленград и Митко М. (20 г.) от Стара Загора. По време на разследването тримата били разпознати на видеозаписи от охранителни камери, посочени били и от няколко свидетели, сред които и анонимен. Има данни, че са работили заедно по грабежи и кражби и преди. Откраднатите пари не са открити. Потърпевшият е дал адекватно обяснение за това, че е носил толкова голяма сума в брой. Нападнатият 43-годишен мъж имал собствен бизнес – съдържател е на кафе-ресторант в свиленградския кв. „Изгрев“, а преди това имал бизнес на паркинг Генералово. Но запознати твърдят, че бил и чест гост на казината в града. От прокуратурата обаче категорично отхвърлиха версията парите да са спечелени на хазарт.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Хасково.

СМ