14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Със сребърен и два бронзови медала се завърнаха ученици от ОУ „Иван Вазов“ от международното състезание „Математика без граници“. Финалът на престижната надпревара се проведе в Несебър от 30 юни до 2 юли. В него се включиха 1370 деца от 15 страни на възраст от 8 до 18 години, сред които бяха и седем ученика от свиленградското школо.

На 30 юни в индивидуалното състезание участваха Димитър Янакиев (1б кл.), Едита Жусуфи (1в кл.), Чудомира Николова (2г кл.) и Даная Къналиева (2а кл.). Те решаваха тест от 20 задачи за 60 мин. Първите 10 задачи - с избираем отговор и носят по 1 точка на състезателя, а останалите 10 – с отворен отговор и носят по 2 точки.

На 1 юли пък се състоя отборното състезание „Математическа щафета“. За 45 минути отборът решава 5 задачи, като отговорът на всяка влиза в условието на следващата. Членовете на отбора на първи клас бяха: Димитър Янакиев, Едита Жусуфи и Ивана Колева. В отбора второкласници бяха включени: Чудомира Николова, Цветан Михайлов и Христо Георгиев. Задачите тази година бяха по-сложни от предишните, но нашите участници не се предадоха и решаваха до последните минути.

На следващия ден на сцената на античния театър, където беше закриването на турнира, получиха своите заслужени награди трима ученика от индивидуалното състезание: Чудомира Николова – сребърен медал, Едита Жусуфи и Димитър Янакиев – бронзови медали.

„Поздравяваме всички участници за тяхното представяне. Самото им участие на финала е награда за упорития труд през годината и отличното им представяне на трите предварителни кръга, което ги направи финалисти“, споделиха от ОУ „Иван Вазов“. За подготовката на свиленградчани се погрижиха класните им ръководители Златина Крушева, Мария Михайлова, Нина Иванова, Веселина Чавдарова и Тодорка Сивриева.

Диляна ЦВЕТКОВА