25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Заради Ботев двама съветници бяха отстранени от заседанието на местния парламент

15 000 лева от резерва на бюджета дадоха общинските съветници на мъжкия футболен отбор в Свиленград, за да стартира есенния дял на новото първенство. 35 000 лв. бе исканата сума от президента на клуба Георги Георгакиев, но общинарите решиха останалите средства да бъдат предоставени, след като се види финансовият отчет за шестмесечието.

Както „Старият мост“ писа, в писмо до ОбС футболният шеф се оплака, че отпуснатите за тази година 71 000 лв. са крайно недостатъчни и поиска допълнително 35 000 лв. и 105 000 лв. за догодина.

Местните парламентаристи гласуваха също да бъдат пренасочени 8 000 лв. в бюджета за закупуването на тест дрегер за наркотици на местното полицейско управление. Искането за новия уред бе направено от началника на ПУ Димитър Янакиев, който се мотивира с нарастващия брой на лицата и шофьорите, употребяващи наркотични вещества, и наличието само на един такъв апарат за цялата Хасковска област.

С мнозинство обаче общинските съветници отхвърлиха докладната записка на колегата си от НФСБ Панайот Панайотов за изграждането на барелеф на Христо Ботев в централния парк в Свиленград. Преди това общинските съветници изслушаха мнението на директора на историческия музей Елена Митева, която, подчертавайки безспорния героизъм на Ботев, каза, че, за разлика от Вазов и от Левски, дейността му не е свързана конкретно със Свиленград. Освен това, имало изявени местни личности като Александър Кипров и д-р Страшимир Дочков, които нямали тук паметници и би било по-редно на тях да бъдат издигнати.

По време на дебатите между Панайот Панайотов и Живко Желев възникна остър спор и те бяха отстранени от заседанието на ОбС.

Както „Старият мост“ писа, представителят на Валери-Симеоновата партия предложи първоначалната сума за барелефа на Ботев да бъде събрана от общинските съветници като дарение от едно тяхно месечно възнаграждение, а другата да се получи чрез дарение на граждани, организации и политически партии. Ще продължа да внасям докладната си на всяко следващо заседание на Общинския съвет, закани се Панайот Панайотов пред „Старият мост“.

СМ