01
Пет, Мар
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

За поредна година организираха празник на жътвата, кулинарията и занаятите

По стар български обичай зажънаха в Сива река на 18 юни. От ранни зори самодейци от селското читалище „Развитие-1928“ заедно с тези от НЧ "Васил Левски 1933", облечени в народни носии и измити с кладенчова вода ръце, се качиха на каруците, за да отидат на първото зажънване.

През цялото време се пяха жътварски песни, които огласиха нивите край селото. Както повелява традицията, бяха направени ръкойки на кръст, за да е спорна работата до края на цялата жътва. Ритуално бе вързан с червен конец първият сноп житен клас.

Възстановката на обичая бе част от превърналия се вече в традиция празник на жътвата, кулинарията и занаятите в Сива река.

От нивата всички участници във възстановката се отправиха с каруца към площада на селото. Там наредиха снопите на харман и с помощта на кон и диканя събраха житото. Празникът продължи с концерт в салона на читалището и кулинарен базар.

В надпяването се включиха групи от цялата община Свиленград. Тържеството продължи с кръшни български хора и с песните на тракийските певци Тенчо Тенев и Мария Георгиева.

Сумата, събрана от базара и благотворители, бе 527 лева. Тя ще бъде изразходвана за подпомагане на дейностите на НЧ „Развитие-1928“.