24
Сря, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Елиана Щерева от СУ „Д-р Петър Берон“ и Елия Стоянова от ПГССИ „Христо Ботев“ са eдни от най-добре представилите се в Свиленград на матурите след 12 клас тази година. На първо място по успех в общината е Елиана, която е изкарала 5,92 по български език и литература (БЕЛ).

Само три точки са я разделили от пълната шестица, каквато е постигнала на изпита по математика. Според Елиана успехът си дължи на преподавателите си, а и на директорът на школото Мариан Боянов, сформирал толкова добър екип. „Но безспорно най-големите заслуги имат учителите ми по български език и литература – Северина Методиева, и по математика – Мария Вълчева. И двете ми преподаваха от началото на гимназиалния етап и наистина смятам, че са най-добрите в това, което правят“, сподели Елиана пред „Старият мост“. По думите й, като цяло наблягала повече на математиката, защото с това щяла да кандидатства. Успехът й по БЕЛ пък дошъл неочаквано за нея. Не мислела, че ще изкара най-висока оценка в Свиленград, тъй като при писането на теми имало доза субективизъм и никога не се знаело как ще те оценят проверяващите. Затова и харесвам повече математиката – точна наука, при която или ти е вярна задачата, или не, сподели абитуриентката.

Елиана завърши паралелката с хуманитарен профил – усилено изучаване на история, география и английски език, с 5,97. Заради доброто си представяне не само в училище, но и на външни състезания, през тази учебна година тя бе асистент на знаменосеца на випуска. Момичето е категорично, че ще остане да живее в България и ще продължи образованието си тук. „Доволна съм от това, което ми даваха в училище. Всеки, който искаше да научи нещо, го научаваше. По български език подготовката в часовете ми беше достатъчна, защото и учителката ни все пак не ни щадеше от тестове, матури и писане на есета или интерпретативни съчинения. Но все пак в последните месеци ми помагаше и Виличка Манова. По математика се налагаха и допълнителни часове, защото аз не бях такъв профил, а трябваше да взимам материала за второ равнище и това нямаше как да стане в редовните часове. Мария Вълчева ни събираше всяка седмица да решаваме задачи по над четири часа, и то е имало защо - резултатите показват труда й. Смятам да продължа образованието си в София, като вариантите за университети са два - Техническия или Софийския. Избрах София като град, защото би ми дала най-големи възможности за реализация на това, което искам да уча - софтуерно инженерство“, подчерта Елиана.

Елия Стоянова пък има пълен актив от точки на матурата по икономика и 5,61 по БЕЛ. „Доброто си представяне най-много дължа на преподавателите си, тъй като за тези 4 години са ме подкрепяли винаги и са ми помагали, когато съм имала нужда. По български език ме подготвяше Ирина Проданова, за което съм и много благодарна. Втората ми матура беше съвкупност от всички изучавани икономически предмети, затова принос имат всички учители, които са ми преподавали по тези дисциплини“, сподели Елия пред „Старият мост“. Тя завърши средното си образование с 6,00. През годините е участвала в много извънучилищни състезания по математика, от които има доста призови класирания. „Тази година се явих на две. Едното се проведе в Кърджали и доброто ми представяне на него ми предостави възможност да продължа образованието си в три ВУЗ-а в страната. Другото беше Великденското математическо състезание, на което за 3-та поредна година бях първа“, сподели Елия. Заради отличните си изяви тя бе и асистент на знаменосеца в ПГССИ „Христо Ботев“ през тази учебна година. Мисли да продължи образованието си в България, като се е насочила към инженерните специалности. Ще кандидатства в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Най-вероятно в специалностите „Геодезия“ или „Строителство на сгради и съоръжения“. Смятам, че това е перспективна сфера, в която има бъдеще, мотивира избора си Елиа.

Диляна ЦВЕТКОВА