Общество
Инструменти
Шрифт

18 пълни шестици на матурите след 12 клас има в Свиленград. Всички отлични оценки са постигнати на втория зрелостен изпит, който е по избираем предмет. В СУ „Д-р Петър Берон“ има една слаба оценка, а в ПГССИ „Христо Ботев“ - осем. Това стана ясно след оповестяване на резултатите в петък (8 юни).

Общият успех на учениците в СУ-то и от двете матури е 5,28. С над 5,50 по български език и литература (БЕЛ) са 15 зрелостници. Най-високата оценка тук е на Елиана Щерева – 5,92, като само три точки са я разделили от пълната шестица. Средният успех по история е 5,84, а отличниците са Никола Иванов (6,00) и Недялко Красимиров (5,98). Отличните оценки по математика са 5 – Елиана Щерева (6,00), Аделина Милушева (5,99), Стелена Павлова, Теодор Любенов, Петя Веселинова, като средният успех по този предмет е 5,71. По английски отлично са се представили 16 зрелостници, а най-добрите сред тях са Ася Михайлова (6,00), Даниела Бояджиева (6,00), Цветан Кирев (6,00), Десислава Иванова (5,99) и Валентин Терзиев (5,92). Четирима са отличниците по география – Деница Михалева, Георги Георгиев, Елеонора Милева и Ивона Христова. Единственият явил се по химия е Габриела Стаматова, която е постигнала успех от 5,56. Двойка е изкарал само един зрелостник, като се е явил на матура по биология. Доволен съм от представянето на децата, като от години сме нямали толкова висок среден успех на матурите, сподели директорът на школото Мариян Боянов.

Доволна от зрелостниците е и директорката на ПГССИ „Христо Ботев“ Христина Милушева. Най-добре от са се представили Елия Стоянова с 5,61 на първата матура и 6,00 на втората, както и Димитър Колев с 5,56 на първата и 6,00 на втората матура. Още 33 от явилите се на втория зрелостен изпит са изкарали отлични оценки, от които 11 пълни шестици - Габриела Караджонова, Нина Сотирова, Габриела Андонова, Камелия Апостолова, Валентина Караначева, Никола Ходжев, Стефан Фотелов, Елена Шимолева, Савина Петрова, Сиана Димитрова и Ивайло Колев. Средният успех по БЕЛ в специалността „Икономика и мениджмънт“ е 4,05, а по теория и практика на професията – 5,42; в специалност „Туристическа анимация“ средния успех по БЕЛ – 4,17, а на втория изпит – 5,72; в специалност „Селски туризъм“ средният успех по БЕЛ е 4,16, а на втората матура – 5,50. Най-слабо са се представили зрелостниците от „Механизация на селското стопанство“, където средния успех по БЕЛ е 3,03 със седем двойки, а на втората матура – 4,08 с 1 двойка.

В любимецкото СУ „Желязко Терпешев“ пълна шестица е изкарал само един зрелостник. Отличната оценка е на Биляна Георгиева. Момичето е събрало пълен актив от 100 точки по БЕЛ. В подготовката на Биляна е помогнала учителката й по български език Жечка Тодорова. Учениците с двойки пък са петима. С над 5,50 по БЕЛ са 7 зрелостници, по география – 13, математика – 2, философия – 2, биология – 1, английски език – 1.

Диляна ЦВЕТКОВА