Общество
Инструменти
Шрифт

За масово тровене на улични котки и кучета в Свиленград сигнализираха наши читатели.

Отровна храна имало пръсната из целия град – в центъра, в кв. Простор и др. В близост до кошовете за смет се поставяли лакомства за животинките, но съдържащи смъртоносно вещество. От отровата са яли и домашни любимци, които по-късно починали в ужасни мъки. Един от тях е кокер шпаньол. Животинката е изяла кренвирш, хвърлен до паркинга на казино „Сапфир“. Другото домашно животно пък е коте, отровено в района на магазин „Теленор“.

Проблемът не е от днес, а от години, подчертаха от Организация за закрила на животните „Сара – Свиленград“. Оттам многократно са сигнализирали различни ведомства, но от никъде не предлагали решение. Въпреки безхаберието на институциите, от организацията са твърдо решени да се борят срещу всеки, за да защитят четириногите. Обмисля се инициирането на подписка и подаването на обща жалба.

За отровени кучета съобщи по телефона в редакцията и жена от Сива река, чийто домашен любимец бил отровен. Кучето ми бе чипирано и с редовни документи, сподели потресената стопанка. По думите на дамата, в селото имало натровени още две домашни кучета и едно улично. Жената пожела да остане анонимна, тъй като се страхувала да не й запалят къщата. Тя подчерта обаче, че се знаело кой е извършител на престъплението, но срещу него не се вземали никакви мерки.

СМ