17
Сря, Апр
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Махнатият преди 2 месеца началник на ГПП Капитан Петко Войвода Васил Игнатов заведе съдебно дело

Двама гранични полицаи от ГКПП Капитан Петко войвода са уволнени дисциплинарно за корупция. „Аз лично подписах заповедите им за освобождаване“, съобщи специално за „Старият мост“ гл. комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“.

Вън от системата са Тодор Петров и доскоро отдельонният командир Тодор Сотиров. Сотиров е бил на място, запознат бил с действията на подчинения си.

На двамата е наложено най-тежкото дисциплинарно наказание заради случай отпреди близо шест месеца. Всъщност досега те си бяха на работа, заповедите им бяха връчени в понеделник от директора на РДГП – Смолян Стоян Мандаджиев.

Както „Старият мост“ вече писа преди време, повод за дисциплинарното производство, проведено от специално назначена комисия, станала жалба на изнудвани гражданини от страна на дежурен полицай. Според оплакването граничният полицай поискал 50 евро подкуп от двама мъже, внасящи бетонобъркачка от Гърция. Като разбрал за рекета, получателят на стоката Красен Кръстев от Свиленград отишъл на пункта и вдигнал скандал. Веднага върнаха парите, сподели той пред „Старият мост“, но въпреки това пуснахме официални жалби за инцидента.

Първият наказан за инцидента бе самият шеф на граничния пункт Васил Игнатов. Още преди два месеца той бе дисциплинарно уволнен. Според гл. комисар Светлан Кичиков, Игнатов се е опитал да прикрие действията на своите подчинени. Той не е докладвал за инцидента по надлежния ред и по този начин е нарушил етичния кодекс на МВР. „Началникът трябва да носи отговорност, няма да търпим никакви корупционни практики в „Гранична полиция“, заяви Кичиков. Впрочем, Васил Игнатов заведе дело срещу дисциплинарното си уволнение. Той твърди, че не е бил на работа в деня, когато подчиненият му взел 50-те евро подкуп.

„В цялата документация по дисциплинарното производство не фигурира доказателство, че съм знаел своевременно за корупционната проява - заяви Игнатов веднага след уволнението си пред „Старият мост“. - Не е налице и такова твърдение на никой от разпитаните служители и граждани - подчерта омаханият шеф. - Прави впечатление, че не е приключило производството срещу полицая, поискал пари. Въпреки това, без още да е установено наличие на корупционна проява, е „безспорно установено“, че аз съм прикривал такава – възмущава се наказаният началник. - Истинските причини за моето отстраняване са други. Вменена ми е вина с користна цел - да не преча за осъществяването на престъпни схеми. Обжалвам дисциплинарното ми уволнение пред Върховния административен съд“, каза той. Делото вече е насрочено и ще се гледа през септември.

СМ