19
Нед, Май
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 След статията във вестник „Старият мост“ за космически лагер две наши деца, ученици в ОУ “Иван Вазов”, се записват като кандидати.

Жени и Атанас Шишкови пишат есе на тема космическите пионери и се конкурират с участници от цялата страна. Прави впечатление, че другите имат предварителна подготовка от извънкласни занимания. Въпреки лютата надпревара нашенчетата печелят възможността на 1 юли да заминат в единствения за Европа космически център по модел на НАСА.

Децата ще представляват училището, града, държавата. Там ще имат възможност да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Space Camp Turkey e един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-треноровъчен лагер, който се намира в гр. Измир, Турция.

Лагерът ще е с времетраене една седмица. Там общуването и обучението ще са на английски език.

Наско е на 13 години, а Жени – на 11. И двамата имат интерес към точните науки. Освен това Жени е спечелила състезание по английски език, свири на китара, играе тенис. Атанас е завършил четвърти клас като първенец на випуска, винаги е на олимпиади на областно ниво, има и медали по кикбокс.

СМ