12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Едва 20-ина души се събраха в Свиленград, за да отдадат почит на титана на българското Освобождение от турско иго и велик национален поет Христо Ботев.

По традиция, както всяка от последните години, венци и цветя на паметника на загиналите за Отечеството в Свиленград поднесоха представители на кметската управа, на партийните централи, на обществени организации, деца от местните училища.

Ученик прочете стихотворението „Хаджи Димитър“. Слово за поета-революционер пред малцината граждани изнесе уредникът на общинския музей Стефан Димитров.

От името на депутата от ГЕРБ от нашия регион Георги Станков голям букет положи пред обелиска общинската съветничка от Бойко-Борисовата партия Анелия Георгиева. Наскоро избраният общински председател на ГЕРБ в Свиленград Мариян Кръстев и съпартийката му Даниела Георгиева, избрана в местния парламент, поднесоха венец.

Народният представител от БСП Никола Динков лично постави цветя на паметника.

Днес прекланяме глава пред поета-революционер Христо Ботев и загиналите за Освобождението и независимостта на България.

На 2 юни през 1876 г е последната битка на поета-революционер в подножието на връх Вола. Денят на Ботев и загиналите за свободата на България се чества за първи път през 1884 г във Враца и Пловдив. От 1901 г. това става с тържество на връх Вола. На 2 юни 1948 г. точно в 12.00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.