25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Подписка за осигуряване на по-добри условия на живот за децата си подеха майки от Свиленград. Инициативата е на Десислава Димитрова, родител на 2-годишно момиченце. Над 100 души – майки, бащи, баби, дядовци, близки, засега са подкрепили исканията и събирането на подписите продължава. Предстои списъците да бъдат внесени в местната кметска управа.

Майките искат увеличаване капацитета на детските ясли и градините. Първоначалната им информация е, че за 35 места в Детски ясли „Пролет“ кандидатстват 72 деца. Това означавало, че поне половината няма да бъдат приети. „За всички ще има места, взели сме съответните решения и мерки. Предвиждаме да изпишем родените през юли и така всички ще бъдат приети“ - заяви директорката на детското заведение Райна Панайотова, потърсена от „Старият мост“ за коментар.

Майките искат още да се изградят в градския парк функциониращи чешма и тоалетна. Освен това настояват да има подходящи за деца между 1 и 3 годинки съоръжения – люлки, пясъчник и др., тъй като сегашните са за по-големи. Родителите предлагат да бъдат създадени детски площадки в кварталите „К. П. войвода”, „Изгрев’’, „Простор’’, „Гебран “, „Юг”, в районите около панаира и СОУ „Д-р Петър Берон’’., както и парковете и площадките да бъдат редовно почиствани.

Другите им предложения са специалист или акушер да оказва помощ и да дава насоки относно кърменето, както и да има специализирано обучение в предучилищна и начална възраст, относно здравословно и пълноценно хранене.

СМ