25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Задържане „под стража“ постанови Хасковският окръжен съд за германски гражданин от турски произход, предложил подкуп на тукашен митничар.

Както „Старият мост“ вече писа, служител от мобилна група отказа 500 евро подкуп. Случаят е от 12 май на ГКПП Капитан Андреево. Тогава на пункта за влизане в страната пристигнало „BMW“ с турска регистрация. Въпреки че водачът – германски гражданин от турски произход, заявил, че няма нищо за деклариране, колата била селектирана за проверка с рентгенова апаратура. По време на инспекцията старши инспекторът Живко Киряков забелязал съмнителен пакет. В този момент шофьорът предложил 500 евро, за да не последва повторна проверка. Такава обаче била осъществена и в мястото на резервната гума в багажника била открита торба с недекларирани 90 000 евро.

Това стана ясно на 16 май в заседанието на Хасковския окръжен съд. По искане на прокуратурата Темида наложи на 27 годишния Бурак Азиметли най-тежката мярка за неотклонение "задържане под" стража. „Съжалявам, сгреших", каза чужденецът пред съдия Боряна Бончева. Бурак е роден в немския град Ханау, провинция Хесен. Там той работел като крупие в игрална зала. Азиметли помоли магистратите да му бъде наложен домашен арест, за целта представи адрес на местен хотел в парк "Кенана". Чужденецът бе съгласен и на гаранция.

"Деянието на обвиняемия е с висока обществена опасност и е свързано с доверието към институциите в България", мотивира се прокурор Дарина Славова. Според разследващите Бурак не е дал обяснения за произхода на недекларираните от него 90 000 евро. Неподкупният митничар Киряков пък бил командирован на ГКПП Капитан Андреево и е включен в мобилните групи, сформирани от служители на Агенцията.

Срещу германеца са повдигнати 2 обвинения. Едното, че е предложил подкуп на митничар, за да не изпълни служебните си задължения. Другото е, че не е декларирал пренасяната от него голяма сума пари. 27-годишният Бурак Азиметли бе арестуван, след като влязъл в България от турския ГКПП Капъкуле. Когато митничарят Киряков го попитал на немски дали има нещо за деклариране, младият мъж се опитал да го подкупи с 500 евро, за да не го проверява. Служителят обаче отказал подкупа и започнал щателна проверка на возилото. Така голямата недекларирана сума пари била открита в багажника. Пачките били поставени в найлонов чувал на мястото на резервната гума Мъжът е задържан по образуваното в РУП-Свиленград досъдебно производство за недеклариране на парични средства и предлагане на дар на длъжностно лице.

СМ