14
Нед, Апр
14 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Над 100 са регистрираните „чужденци“ в селото. Свиленград също е залят

Не стихва интересът на жители на Лудогорието към Свиленград. Наша проверка показа, че преселниците все по-често проявяват интерес и към селата в общината.

В Генералово, например, иностранците са колкото коренните жители. Три семейства дори вече са си закупили къщи тук. Екип на „Старият мост“ се свърза с кметицата на селото Величка Рускова, за да разкаже за лудогорската инвазия. По думите на управничката вече имало 100-тина регистрани по настоящ адрес там, но живеели и доста нерегестрирани. С много приятни впечатления съм от тези хора, сподели Рускова. „Изключително чисти са и направиха селото ни идеално чисто. Преди това бяхме като джунгла заради изоставените къщи тук. Сега тревичка не можеш да видиш по тротоарите и дворовете им. Не отричам, че сред тях има и тарикати, които, както е известно, се занимават с телефонни измами. Повечето обаче, според мен, не са такива“, разказа Рускова.

С добри впечатления от новоселците е и кметът на Капитан Андреево Милен Милушев. Около 15 семейства от Лудогорието живеят тук, като на никого от жителите не са направили нищо лошо, заяви кметът. И в Капитан Андреево имало 2 – 3 къщи, купени от преселници, но повечето били на квартира. Припомняме, че стартът на преселението бе още през 2010 година, когато лека-полека в Свиленград започнаха да се заселват жители на Лудогорието. Един след друг, семейство след семейство, в града трайно се настаниха стотици външни лица. Поради засиления интерес от тяхна страна наемите на квартирите драстично скочиха.

Явно затова РР-тата, както накратко ги наричат свиленградчани, решиха да заживеят по селата от общината, където наемите са в пъти по-ниски. Тук се настаняват и хора от Силистра и Шумен. Справка в отдел ГРАО показва, че само от началото на тази година са се регистрирали адресно 30 души от Разград. Според неофициалната статистика пришълците са много повече. Болшинството обаче не се регистрират по настоящия адрес. Такъв е например последният случай със заловеното от полицията заглушително устройство у разградчанин, за което „Старият мост“ писа в миналия брой. Впечатление на свиленградчани прави добрият стандарт на живот, който демонстрират новите им съграждани - те карат скъпи коли, съпругите им са окупирали козметичните и фризьорските салони, а децата им по цял ден обикалят заведенията. Автомобилите им са с номера Разград, Силистра, Шумен. Напоследък обаче започнали да сменят номерата със софийски, за да не се познава откъде са.

Разградчани избягват да създават контакти с местните. Капсулирали са се и почти не комуникират с никого извън тяхната неформална общност, което още повече засилва съмненията за истинската причина за тяхното заселване в града. Все пак при малкото си контакти с местните, някои от тях разказали, че работят в Гърция, но са наели квартири в Свиленград. Други пък твърдели, че били тук заради климата. В началото, през 2010 г., версията за преселението бе „изборен туризъм“ с цел засилване на позициите на ДПС. В града тогава тръгнаха десетки слухове. Според един от тях преселниците получавали пари, за да живеят тук до изборите. По онова време лидерът на ДПС в Свиленград Малек Хусеин бе категоричен, че не става въпрос за политическа инвазия, а за друго, което иска да запази за себе си. Сега, осем години по-късно, се оказа, че разградчани действително са се преселили тук не заради изборите, а поради далеч по-различни причини. Една от дейностите, по която според кулоарна информация работи полицията, са телефонните измами. Всеизвестен е фактът, че точно Лудогорието е смятано за център на този тип бизнес. По данни на прокуратурата в Разград цели села в областта се издържат само от виртуални измами. Свиленград е много апетитен в това отношение - в града има добър обхват на гръцките и турски мобилни оператори, а сим карти в южните ни съседки, за разлика от България, могат да се закупят и без регистрация на документ за самоличност. Нещо, което от своя страна прави откриването на собствениците им почти невъзможна задача. Любопитна подробност, засилваща тази теза е, че разградчани наемат квартири, където обхватът на гръцките и турските телефони е най-силен.

Диляна ЦВЕТКОВА