27
Пон, Май
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Нашествието на огромни рояци комари в Свиленград и района продължава, въпреки че площите уж бяха третирани с препарати съвсем наскоро. Съобщението за пръскане бе публикуван в общинския сайт.

Насекомите са необичайно големи и хапят жестоко, пускат кръв и се притесняваме от заразни болести, оплакват се съграждани.

Особено сериозно е положението на ГКПП Капитан Андреево. И пътници, и служители там са се видели в чудо от летящата напаст и не знаят как да се предпазят. Служители от пункта пък разказаха, че били принудени да ходят на работа с ветрила, за да отмахват настрани жилещите животинки. Пръскаме се с репеленти, но нищо не помага, сподели митничар.

Ситуацията с нашествието на комари продължава само няколко дни, след като бе проведено третиране на площите в района. В социалните мрежи след това коментираха, че най-вероятно пръскането е било с чиста вода и симулативно, тъй като реално резултат от него няма. Възможно е обаче инсектите да са станали резистентни и препаратите, дори пръскани от въздух, да не им действат. В същото време много кърлежи плъзнаха навсякъде, дори могат да се видят и по тротоарите, не само по градинките.

Почти всеки ден има пациент с впит в него от този вид паякообразни, казаха от Бърза помощ. От Спешното даже се обаждали в общинската управа, за да искат окосяване и пръскане на тревната площ, която се намира в непосредствена близост. Сред инфекциозните заболявания, предавани с кърлежи, най-голямо практическо значение у нас имат Лаймската борелиоза (Лаймската болест) и Марсилската треска. Кримската-Конго хеморагична треска е много тежко заболяване, но с ограничено разпространение. Кърлежите разпространяват и причинителя на Ку-треската, хеморагична треска с бъбречен синдром, кърлежов енцефалит. Вече има заболели от Лаймска болест, съобщиха от Инфекциозното отделение в Хасково.

Възмутени свиленградчани даже пуснаха в социалните мрежи иносказателна илюстрация, за да изразят публично недоволството си от липсата на мерки.

СМ