14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

30 шофьори бяха санкционирани за превишена скорост на 18 април, когато стартира специализираната полицейска акция „24 часа скорост“. Нарушителите бяха засечени в Свиленград от мобилната камера на катаджиите Даниел Георгиев и Борислав Радев.

Фрапиращи нарушения не са констатирани, споделиха униформените. Според тях това се дължало на по-високата от няколко години насам култура на шофиране у водачите. Най-много са заснетите, карали с до 31 км/ч над допустимото. Сред глобените обаче имало и такъв, превишил скоростта с от 31 до 40 км/ ч. Операцията се проведе на територията на цялата област Хасково от 06:00 ч. на 18 април до 06:00 ч. на следващия ден.

По време на акцията се осъществяваше контрол над скоростта на моторните превозни средства в населените места, по главните пътища, автомагистралите и третокласната пътна мрежа. Целта е намаляване на ПТП-тата, предизвикани от бързото шофиране. Акцията е част от европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL).Доказано е, че скоростта е най-честият и сериозен причинител на тежки пътно-транспортни произшествия. По тази причина повечето произшествия са с тежко ранени или загинали граждани. За първото тримесечие на годината, в Хасковска област, пътните полицаи са констатирали 3 894 нарушения на скоростта, за които са съставили 5 акта, 34 фиша и 3 855 елекронни фиша на водачи, превишаващи ограниченията, заявиха от пресцентъра на МВР.

Диляна Цветкова