21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

2 000 лева глоба отнесе ученик от свиленградското СУ „Д-р Петър Берон“ заради това, че управлявал колата си без шофьорска книжка. Това стана по време на симулативен наказателен процес, състоял се в Районния съд в Свиленград на 16 април.

Присъдата бе произнесена от съученици на обвиняемия. Делото не се различаваше от реално случващ се процес. Казусът е по действителен случай, станал преди време в Свиленград. В него участваха ученици от СУ „Д-р Петър Берон“ и ПГССИ „Христо Ботев“.

Делото се разигра пред зорките погледи на председателя на съда Живка Петрова и в. и. д. районен прокурор Мария Кирилова. Инициативата се организира съвместно от Районния съд и Районна прокуратура Свиленград за Деня на отворените врати по случай професионалния празник на българските юристи – 16 април.

Обвиняемият бе вкаран в залата от съдебната охрана и делото започна. Процесът се гледа по новите изменения от НПК, влезли в сила от началото на т. г. Подсъдимият се призна за виновен. Той оправда постъпката си с факта, че имал дете от жената, с която живеел на семейни начала. Малчуганът получил обриви и баща му решил да го качи в автомобила си и заведе на лекар, пренебрегвайки липсата на шофьорска книжка. След пледоариите на прокурора и адвоката на подсъдимия съдията и съдебните заседатели се оттеглиха да обсъдят случая. Виновникът бе освободен от наказателна отговорност, но му бе наложена административна санкция от 2 000 лева.

Участниците в „представлението“ бяха единодушни, че историята е много поучителна. Освен професионализъм, те демонстрираха уважение към професията си: всички бяха облечени в тоги и стриктно спазиха процедурите по воденето на процеса. Представителите на съдебната власт и прокуратурата останаха впечатлени от вещината на подрастващите участници в симулативния процес. Те подчертаха, че ще се радват за в бъдеще някои от тях да се отдадат на тази професия.

Диляна ЦВЕТКОВА