29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Старозагорският митрополит Киприян отслужи празнична света литургия на днешния храмов празник на църквата „Живоприемний източник“ в свиленградския квартал Гебран.

Той пристигна тук по покана на архиерейския наместник отец Константин. В службата участваха свещенослужители от Стара Загора, Свиленград и Любимец. В началото и края на литургията владиката благослови всички присъстващи миряни, дошли да се докоснат до него. Свещеникът на храма „Живоприемний източник“ пък отец Георги раздаде нафора на вярващите християни.

Църквата датира от 1850 г., а е била осветена през 1857 г. През юли 1913 г. храмът е бил опожарен от нахлулите в града турци. През 1954 г., по време на управлението на цар Борис III, с дарение на християни от енорията светата обител е била възстановена. Първата литургия тогава била отслужена на празника на Св. Спиридон през декември.

През 2009 г. бе извършен основен ремонт на храма, който изцяло смени облика си и стана най-благоустроения в общината. Черквата е предпочитан от свиленградчани за кръщенета, венчавки и други църковни ритуали.