25
Чет, Юли
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 „Да зарадваш човек в нужда“ е максимата на 15-годишната Цветидара Костадинова

Цветидара Костадинова е на 15 години и учи в ПГССИ „Хр.Ботев“- Свиленград. От различни източници разбира ,че би могла да дари коса, за да помогне на онкоболни. на които им е нужна перука от естествена коса. Помислила си „ Дали трябва да подаряваме подаръци само по празниците? Не е ли по-желан и по - ценен подаръкът, дарен по необходимост“ . И така възниква идеята й да дари коса.

Нарича своето начинание „Да зарадваш човек в нужда“. Малко преди Коледа на 2017 г., Цвети отрязва голяма част от своята дълга до кръста коса. Първоначално огромното й желание е да я дари на дете, но късметът се усмихва на по-възрастна дама. Днес Цветодара споделя: Докоснах се до чувствата на онкоболните - хората в нужда, и реших да помогна, да зарадвам някого от тях. От 75-сантиметровата си коса отрязах 35 см – толкова, колкото са изискванията. Проучихме условията, на които трябва да отговаря косата, а именно - да не е боядисана, къдрена или обгорена, нито пък изправяна. Много добре е да се посочи нуждаещият се от естествената коса човек. Дарителят и дареният заедно отиват за мерки на перуката. По стандарт за цялостната изработка на перуката са необходими още две коси.

Петя Костадинова, майка на Цвети, подкрепя активно благородната постъпка на дъщеря си. Тя разучава къде би могла да се предостави косата за обработка. Щом се дарява коса, се заплащат единствено 250 лева за изработването на перуката, което става за 20 дни /на пазара една перука от естествен косъм струва не по-малко от 2500 лева/. Подема се инициатива за набирането на средствата по изработката. В кампанията безрезервно се включва и Марияна Стефанова, лаборантка в РЗИ - Свиленград. До момента тези пари вече са събрани и разпределени – от ПГССИ „Хр.Ботев“- 243 лева и от „Медицински център 1“ /Поликлиниката/ - 79 лв. Предстои косата да се предаде в Центъра за даряване на онкоболни „Магама“, София.

На въпроса как съучениците реагират на постъпката й Цвети споделя, че повечето от приятелките й я подкрепят, но имало и такива, които се учудват на решението й да се раздели с косата, „отглеждана“ повече от пет години. Момичето вече е направило и своя избор - 32 годишна жена от Свиленград, на която с радост ще дари косата. Цветидара изказва искрената си благодарност на своите съученици , които помагат за събирането на сумата за изработката, на учителите от училището, както и на присъединилите се към каузата служители от Медицински център -1 – Свиленград.

Намеренията на Цвети са след време отново да зарадва и друг човек в нужда. Майка й искрено се надява,че има и други жени, желаещи да откликнат на инициативата за даряване на косите си .Тя с удоволствие би била полезна на всеки, който е готов да откликне на такова дело, като посочи пътя за изминаване до човека в нужда… /Бел. на автора/ Това крехко момиче, чието нежно телце вибрираше при мисълта, че ще помогне на някого и говореше пламенно и убедително в правотата на своето намерение през цялото време на разговора, е достойно за уважение, пример и поздравления.

Клара МЕТОДИЕВА