25
Нед, Фев
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

„Млад огнеб орец” запалил Антоанета Колеманова да сложи униформата

Като малка Антоанета Колеманова мечтае да стане лекар. Днес обаче 21-годишната красавица може да се похвали, че е първата жена, назначена в Пожарната в Свиленград от самото й създаване през далечната 1931 г.

Детските ми години преминаха почти изцяло в Пожарната, разказва Тони. Запалих се по професията, когато станах част от отряда „Млад огнеборец” към СУ „Д-р Петър Берон”. Тогава бях  в 5 клас, обяснява тя. От този момент мечтата й е да стане пожарникар. В отряда момичето влиза по-скоро случайно. Признава, че предпочита колективните спортове и работата в екип. Това я привлича първо в отбора „Юначе”, а след това в „Млад огнеборец”, където отново треньор е учителката Мария Петрова.

Пълен отличник, асистент на знаменосеца на националния флаг в СУ „Д-р Петър Берон” с екипа на младите огнеборци, Тони успява да завоюва редица медали и републикански отличия в пожароприложния спорт. През 2010 г. отборът на Свиленград печели квота за международното състезание в Словакия, а след това и за Франция. Тези пет години са сериозна част от съзнателния ми живот, разказва младата огнеборка. Затова и имах голямо желание да работя в Пожарната, допълва тя. Работата ми харесва, колективът е прекрасен. Всички са задружни и работят в екип.

За мястото Антоанета се преборва през 2016 г., след като печели обявения от МВР конкурс. Почти 100 кандидати се явяват за шест работни места, обявени за Хасковска област. Доста добре е подготвена, разказва началникът на РСПАБ Ивелин Тонев. Антоанета има желание да се усъвършенства, непрекъсното чете. Това че е момиче, не означава, че я скатаваме. Антоанета Колеманова е младши инспектор „Държавен противопожарен контрол”. С колегата й Ангел Полихронов ходят по проверки на обекти с обществено предназначение, занимават се с превантивна дейност, понякога правят снимки и огледи на места след пожар. Издават и становища за съответствие на земеделската техника преди влизането на машините в нивите. Всяка работа има трудни моменти, казва Антоанета и добавя, че тренировките с „Млад огнеборец“ са едно, но сблъсъкът с истински пожар е  нещо различно. Емоцията, адреналинът, напрежението, са огромни. Спомня си за един пожар в Йерусалимово, когато стихията заплашва дворове и къщи. Страшно е да гледаш как пожарът се насочва и поглъща поминъка на хората, казва тя.В повечето случаи обаче Антоанета остава на телефона, за да приема сигнали. При възникване на пожар задачата й е да изпрати екип, ако е необходимо организира присъствието на повикващата смяна. Занимава се с логистиката.

Да, има кой да ми подари цвете за 8 март, казва русокосата красавица. Миналата година колегите ме изненадаха за празника. Приятно е. На всяка жена й е приятно, когато получи цвете. Затова е хубаво това да не става само за конкретен повод. Въпреки това, Тони смята, че истински ще се почувства част от празника едва, когато създаде свое семейство и деца. Засега приема себе си като пораснало момиче. Аз лично ще подаря цвете на мама, казва тя. И пожелава на дамите да следват мечтите си, да бъдат усмихнати, защото с усмивка винаги е по-леко.

Катя Атанасова