21
Вт, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Общонационален маратон в защита на Пирин тръгна от Свиленград днес в 09:00 ч. Сборният пункт бе старият мост на р. Марица, където бе даден стартът. Финалът ще е на 8 февруари в София, когато ще бъде и поредният протест „Спаси Пирин. Спаси България“.

Под аплодисментите на 15-ина души трима ентусиасти дадоха началото на маратона. Бегачите ще преминат през голяма част от градовете, които вече повече от месец протестират в защита на най-красивата планина в България. Засега, ще бягаме до Хасково, където други ще поемат щафетата, но ако ни издържат силите, може да достигнем и Асеновград, сподели един от инициаторите и участник в маратона - Огнян Христонев. Преди да тръгнат той взе свитък с послание, който ще се предава щафетно на останалите участници по маршрута. Всеки град ще запише посланието си към управляващите в символичната щафета, за да завърши в София.

Приблизителният маршрут на маратона е 440 км. Вече има създадено и събитие във Фейсбук: Run for Pirin - Run for Bulgaria, където всеки, който проявява интерес, ще може да заяви желанието си да се включи в някой от етапите и да се запознае с условията за участие.

„След старта маратонът ще продължи до Хасково, а на следващия ден ще се отправи към Асеновград, после към Пловдив, Пазарджик, Велинград, Разлог (не минава през Юндола, а през път с ограничено движение и третокласна пътна мрежа), Благоевград, Дупница, София. Очакваме да се включат и популярни личности в определени етапи. Чрез медиите се надяваме да ни чуят и повече хора и да се включат в протестите. Имаме и идея за знаме. Ще използваме вариант на слогана за европредседателството ни“, сподели Христонев в интервю за „Старият мост“.

СМ