30
Чет, Май
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

171 диви шопара гръмнали авджиите от ЛРД-Свиленград Най-много диви прасета през този ловен сезон са били повалени от дружинката в Сладун. Там са паднали в жертва 34 свине. Това показват официалните данни, предоставени на местното ловно-рибарско дружество от председателите на дружинките тук.

На второ място по слука тази година се нареждат авджиите от Студена с 19 повалени шопара, а трети са Щит с 18. От доста години насам за пръв път няма дружинка без отстреляно диво прасе. За сравнение през миналия сезон осем останаха на сухо.

Общо отстреляните екземпляри са 171, като планът е изпълнен на около 75 %, заяви пред „Старият мост“ председателят на сдружението Петър Вангелов. Слуката споходила дружинките в Щит и Левка толкова много, че дори се наложило да поискат увеличение на плана си за отстрел с по 15 прасета.

Впрочем, близо 200 са свободните места за ловци в ЛРД-Свиленград. В момента тече прием на документи за провеждането на курс. Досега са се записали около десетина мераклии, повечето от които потомствени ловци или запалени по този вид хоби от приятели.

Тече и кампания за подновяване на членството, подчерта Петър Вангелов. Крайният срок е 28 февруари. Любителите на чифтето плащат и държавна такса за стопанисване на дивеча. Пенсионерите и хората с увреждане ползват намаление от 50 %.

Диляна ЦВЕТКОВА