29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Съжалявам, че подкрепих кмета Манолов на изборите преди 13 години

Веса Ходжева е началник сектор Дневен център седмична грижа/ ДЦСГ/ и Дневен център за възрастни с увреждания/ДЦВУ/ в Свиленград. Тя зае този пост отново преди месец, след като Върховният касационен съд я възстанови на работа. Магистър е по публична администрация, била е секретар на общината и директор на дирекция „АПИО“. Сегашната си длъжност заема от 1 февруари 2012 г., а бе уволнена на 1 юни 2016 г.

- Г-жо Ходжева, в какво състояние заварихте дневните центрове след 1,5 години, докато водихте съдебните дела?

- Особени промени няма. Дори и броят на потребителите, посещаващи двата центъра, е запазен – общо 17 човека.

- Не е ли малка тази бройка?

- При капацитет 20 души за ДЦСГ посещаемостта в момента е 15, а при ДЦВУ посещаемостта е 5 при капацитет 15 души.

- Каква е причината потребителският интерес да е малък?

- Желаещи има, но единственото обяснение според мен е таксата, която настанените трябва да плащат?

- Колко е тя?\

- Таксата за ДЦВУ е 30% от пенсията, която получава лицето, а при ДЦСГ е 50 % от пенсията. Останалите разходи ги поема държавата, като условията за живот в центровете са много добри.

- Срещате ли проблеми в обгрижването на вашите потребители?

- Проблеми с обгрижването на потребителите няма. Проблеми срещам с ръководителя на дейност „Социални услуги“ към Общинската администрация Марияна Димитрова, която от момента на завръщането ми досега комуникира единствено с моята предшественичка Елена Бъчварова.

- Искате да кажете, че предшественичката Ви не е освободена от заеманата длъжност цял месец след Вашето завръщане?

- Точно така. Тя продължава да изпълнява функциите на ръководител, като на мен не ми се дава възможност да си изпълнявам задълженията. Все още не са ми предадени документацията и инвентара на центровете, всички документи се подписват от Бъчварова. Това затруднява работата и на персонала, защото не знаят кой им е началникът.

- Не сте ли сезирали ръководството на общината за тези проблеми?

- Да, още на 5 януари съм изпратила докладна записка до кмета Георги Манолов. След 10 дни получих отговор под формата на 8 въпроса към мен...

- Мислите ли, че това не е случайно, след като осъдихте общината за своето уволнение?

- Очаквах, разбира се, атаки, но чак такова неспазване на правилата – не съм очаквала.

- Да не би причина за атаките срещу Вас да са и изявленията Ви за шуробаджанащина в Общинската администрация, които направихте пред „Старият мост“ преди два месеца?

- Предполагам, че и това е една от причините. Доволна съм обаче, че след моето интервю срещнах подкрепата на много хора от града и селата, които ме поздравяваха, че съм се осмелила да кажа истината, въпреки че спестих и доста неща, на които съм била свидетел, докато работих в общинската администрация през последните 13 години.

- Да не би да съжалявате сега, че преди 13 години подкрепихте Манолов на изборите? - Да, защото бях негов основен свидетел като член на ОИК на съдебните дела за касиране на изборите за кмет през 2004 г. Както е известно, тогава той стана кмет, като продължава и досега.

Интервюто взе: Николай Колев