24
Сря, Юли
37 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

В пародия се превърна ритуалът по изваждането на кръста на Йордановден в Любимец. Хората останаха втрещени от глупостта на корполентния отец Трифон Караджонов.

След като приключила празничната литургия в църквата, свещеникът поканил присъстващите да излязат навън. Друга година кръстът бе хвърлян в казани със светена вода в храма, но този път отецът бил подготвил изненада на миряните. Той предварително бил напълнил с вода от бунара надуваемо басейнче, широко около 2 метра. Отец Трифон заявил, че разпятието ще бъде хвърлено в басейна. Имало трима желаещи да хванат светинята, но си били забравили кръщелните. Попът ги пратил да ги вземат.

Докато останалите чакали мераклиите, свещеникът, незабелязан от никого, хвърлил 10-сантиметровото кръстче в надуваемия съд. След което запретнал крачолите си, влязъл в басейна и измъннал разпятието. Миряните останали изумени. Подобно опорочаване на ритуала никъде другаде не може да видите, сподели възмутена любимчанка пред „Старият мост“.

Веднага след това в групата на Любимец във Фейсбук бе публикувана снимка и злостните коментари по адрес на свещеника не стихнаха. Мнозина изразиха недоволството и възмущението си от отец Трифон. „Голям цирк, как пък една година не се намери река като в Харманли, Калофер... и на това ли му казват традиция“, пише Мариана Голева. В такъв случаи гражданите да вземат кръста и да си го хвърлят в реката, докато попът стои и гледа встрани, споделя Валентин Милев. Опорочихте празника, затривате една традиция, отговаря Кирил Стефанов на опитите на Димитрина Караджонова да защити баща си.

Диляна ЦВЕТКОВА