17
Сря, Юли
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С много трепет, усмивки и пожелания за успех започна първият учебен ден в общините Свиленград и Любимец. По последни данни 206 са първолаците в Свиленградско. Най-много малчугани прекрачиха за пръв път прага на ОУ „Иван Вазов“. Там са сформирани 4 паралелки с общо 100 деца. В другото голямо училище в общината - СУ „Д-р Петър Берон“, ще учат 66 първокласници.

Както вече писахме учителите от ОУ „Иван Вазов“ тази година, се отказаха от традиционните за празника букети в името на благотворителната кауза „Подари детска усмивка вместо цвете“. Преподавателите единодушно решиха, че вместо родителите да дават пари за традиционните букети, средствата да бъдат дарени в помощ на 11-годишния Пламен Сарандиев. Момчето е приковано в инвалидна количка, откакто се помни. Тази година то е петокласник и класната му стая е на втория етаж в школото. Необходимо е да се закупи верижен катерач, който се прикрепя към инвалидната количка и ще помогне на Пламен да се предвижва свободно по стълбищата и новите стаи, за да се чувства пълноценен ученик. Съоръжението струва около 4 000 лева. Каква точно е събраната в каузата сума ще стане ясно в понеделник (18 септември).

Официален гост за откриването на учебната година в свиленградското ОУ „Иван Вазов“ бе депутатът от 44 Народно събрание инж. Никола Динков.

И учебните заведения в община Любимец се включиха в инициативата „15 септември без букети“. Учителските колективи се обединиха около идеята, че освен да образоват децата, е добре у подрастващите да се формират от ранна възраст качества като доброта, човечност, милосърдие и добродетелност. За тази цел първият учебен ден започна с урок по благотворителност. Във фоайето на всяко училище бе поставена кутия, в която родители и деца имаха възможност да дарят средства за определена кауза.

Двете начални училища – „Хр. Ботев“ и „Захари Стоянов“, се обединиха около идеята да събират средства за дете в нужда от НУ „Захари Стоянов“. Момичето е в първи клас и страда от левкемия. Идеята е със събраните средства да се подпомогне лечението на детето. Тази година в община Любимец първолаците са 95. Всеки един от тях получи поздравителен адрес от кмета на общината Анастас Анастасов, с пожелание за успешен старт, ползотворна учебна година и попътен вятър по пътя на знанието.

СМ