17
Сря, Юли
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Благотворителна инициатива „Подари детска усмивка вместо цвете“ подемат учителите от ОУ „Иван Вазов“ в навечерието на първия учебен ден. Преподавателите единодушно решили, че вместо родителите да дават пари за традиционните букети, средствата да бъдат дарени в помощ на 11-годишния Пламен Сарандиев.

Момчето има двигателен проблем, поради който, откакто се помни, е приковано към инвалидна количка. Целият му живот досега преминава през болници и рехабилитационни центрове. Едва тримесечно бебе той посрещнал и се преборил с първото изпитание, което му поднесла съдбата. Бил е опериран от тумор на мидиастинума (пространство в гръдния кош, намиращо се между двата бели дроба и ограничено отпред от гръдната кост, отзад от гръбначния стълб и отдолу от диафрагмата). Това е изключително рядко заболяване, което може да се развие във всяка възраст, но най-често възниква между третото и петото десетилетие на човек. Оказало се, че Пламен е първото бебе в България с такъв проблем. Злокачественото заболяване, което се активирало при задължителната трета ваксина за тази възраст, довело до парализа на крачетата на момчето. Опериран е в София от доц. Огнян Бранков.

Тази година Пламен ще е петокласник в ОУ „Иван Вазов“, с което идва и големият проблем. В начален етап учениците се обучават в една класна стая и с по-малко преподаватели, докато в прогимназиален курс системата е различна – по всеки един предмет учениците са в различна стая на втория или третия етаж на школото. Придвижването на Пламен би било истинско мъчение, ако не се бе измислил начин да се улесни. Първоначално директорката на учебното заведение Ася Райкова искала да се монтира асансьор, но се оказало, че съоръжението е изключително скъпо – около 800 000 лева, а нямало и проект с европейско финансиране за това. След това идеята била за подемник, което също не бил удачен вариант, тъй като трябвало едното стълбище да се затвори, а другото нямало да може да поеме капацитетът за останалите деца в школото. След усилено търсене за решаване на проблема бил приет най-удачният вариант – да се закупи верижен катерач, който се прикрепя към инвалидната количка и ще помогне на Пламен да се предвижва свободно по стълбищата и новите стаи, за да се чувства пълноценен ученик.

Сумата за закупуване на приспособлението обаче не е никак малка и затова учителите от Обществения съвет на ОУ „Иван Вазов“ подеха инициативата „Подари детска усмивка вместо цвете“.

В кампанията „15 септември без букети“ се включват и преподавателите от любимецкото НУ „Захари Стоянов“. Сумите, отделени за букети от родителите, ще бъдат събирани в предварително подговената за целта кутия в школото. Събраните средства ще бъдат предоставени на семейството на дете, което тази година за първи път ще прекрачи прага на училището. Първокласникът страда от левкемия. Учителският колектив се ангажира, докато детето е техен ученик, да бъдат организирани и други благотворителни инициативи за събиране на средства за подпомагане на лечението му.

Диляна ЦВЕТКОВА