22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Очаква се температурите в Свиленград да надхвърлят 40°

Адска жега натисна общините Свиленград и Любимец през седмицата. Между 35 и 37 градуса бяха измерени през последните дни. Най-гореща се оказа срядата, когато живакът в Свиленград закова на 37°. Заради опасно високите температури бе обявен и оранжев код. От метеорологичната обсерватория в Хасково споделиха пред „Старият мост“, че очакват до края на седмицата да падне и температурен рекорд. Прогнозите са в петък (30 юни) и събота (1 юли) живакът да подмине 40°.

Заради жегите мнозина търсят спасение и прохлада на басейните в Свиленград и Любимец. Особено през почивните дни плувните комплекси бяха препълнени.

Посетители имаше не само по басейните, но и в Бърза помощ. По 5 – 6 души средно на ден посещават Спешното в Свиленград и Любимец заради жегите. Оплакванията най-често са за прегряване, световъртеж, високо кръвно налягане и сърдечни проблеми. Повечето от пациентите са над 50-годишни, но има и много по-млади. През седмицата спешните медици са се отзовали на повикване за припаднало от горещините 13-годишно момиче. В ОАИЛ пък не се отчита рязко увеличение на инсултите, но прави впечатление, че са по-тежки.

За да можем да понесем жегата по-леко и да не разваляме почивката си с посещения при хората в бели престилки, специалистите съветват да загърбим бирата през топлите дни. По думите им не трябва да спираме да пием кехлибарената напитка, а просто да посягаме към нея привечер, когато захладнее. „Бирата не е питие, подходящо за консумация през деня в горещините. Студена и газирана, тя може да доведе до стрес в организма и не може да замести чаша вода, изпита бавно в продължение на половин час“, категорична е д-р Огняна Дервенкова. Съветът ѝ е през деня в ръката ни винаги да има чаша чай, сок и вода, които да не са много студени. „Хубаво е храненето да бъде по-често в по-малко количество през деня, да няма прехранване, да няма консумация в горещините на меса, които са тлъсти“, допълни д-р Дервенкова.

СМ