21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

За изключително внимание по време на жътвената кампания призова началникът на свиленградската Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РС ПБЗН) Ивелин Тонев. „Предстои началото на прибирането на реколтата. Напрегнат период не само за зърнопроизводителите, но и за нас - огнеборците. Нека стопаните проявят по-голяма отговорност и предприемат всички необходими мерки за предотвратяването на пожари“, апелира Тонев.

По думите му тази година се очертава да е също толкова напрегната като 2016-а. Дъждовете през май довели до развитието на буйна тревна растителност, която при изсъхването си през горещите месеци предразполагала към опасност от големи горски и полеви пожари.

Припомняме, че заради изключително сухата 2016 г. огнеборците ни се отзоваха на много горски пожари – Лисово, Младиново, Йерусалимово, Оряхово и др. Огнената стихия овъгли 1 465 дка широколистни и 20 дка смесени гори, както и 1 400 дка лесонепригодни площи. „Статистиката за юли и август миналата година е умопомрачителна. Общо за двата месеца се отзовахме на 170 произшествия. От 2002 г. насам не помня да сме имали толкова тежко лято. Само през август се включихме в 91 произшествия. Откакто вече 16 г. съм пожарникар все сме имали тежки лета, но така, не помня да е било. Надявам се от тази година вече хората да са си взели поука и обстановката да не е толкова тежка“, сподели Ивелин Тонев.

Той подчерта, че анализът на изминали кампании показва, че най-чести нарушения, констатирани от огнеборците били: използването на непроверена и недопусната до участие в жътвена кампания земеделска техника, липса на необходимите противопожарни уреди в земеделската техника, жътва при неразорани противопожарни ивици, използване на неизправна земеделска техника, както и не на последно място - нарушаване на забраната за палене на стърнища. Тонев за пореден път предупреди, че в прибирането на реколтата може да се използва само селскостопанска техника, която е преминала преглед при огнеборците. Ако машините отговарят на изискванията, пожарникарите им поставят специален стикер. По време на цялата кампания от РСПБС ще извършват проверки дали техниката е изправна и ще бъдат безкомпромисни при констатиране на нарушение.

Диляна ЦВЕТКОВА