18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

За пръв път тази година бе връчена специална награда на читалищен деец

Носителите на званията Учител и Ученик на годината излъчи ОбА-Свиленград за празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Наградите бяха връчени на официален коктейл в р-т „Марица“ в навечерието на празника.

Учител на 2017 година в категорията „Училищно образование“ е Ирина Проданова, а в „Предучилищно образование“ - Тодорка Хърсева. Ирина Проданова е старши учител в ПГССИ „Христо Ботев“. През учебната година участва в Международния конкурс за преподаватели „Извънкласните и извънучилищните дейности“, организиран от СБУ съвместно с фондация „Устойчиво развитие за България“ и с подкрепата на МОН. Научното й есе е на тема „Добротата в моя живот“, а резултатите ще излязат през август. Инициатор е на училищен поетичен конкурс „Животът като стих“. Тодорка Хърсева е логопед в ДГ,,Слънце“. Добрата й подготовка в областта на превенцията, диагностиката и логопедичната терапия са предпоставка за високото й ниво на работа с деца със специални образователни потребности, в риск, с хронични заболявания, както и с такива с различна етническа принадлежност и с изявени дарби.

Званието Ученик на годината пък получи дванадесетокласничката от СУ „Д-р Петър Берон“ Василия Костова. Тя печели престижни награди в редица училищни и национални конкурси. Василия достигна до областния кръг на олимпиадата по български език и литература, отлично се представи и на олимпиадата по английски език. Асистент е на училищното знаме. Абитуриентката е приета в Университета на Южен Уелс - специалност „Английски език и творческо писане“.

За първа година ОбА-Свиленград връчи една специална награда на читалищен деец. 80-годишната Виолета Карапеева - ръководител на Детската фолклорна група „Тракийска китка“, бе отличена за дългогодишен принос за развитие на културата, съхранение и популяризиране на българския фолклор и традиции.

Кулминацията на празника бе традиционното шествие по главната улица на Свиленград по случай 24 май. Дефилето премина под звуците на двата духови оркестъра - "Костадин Манов" и детската духова школа. На импровизираната трибуна, освен кметът Георги Манолов, бе и депутатът Никола Динков. Преди това в църквата "Св. Троица" бе отслужена празнична литургия.

СМ