22
Сря, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

171 зрелостници от Свиленград и Любимец се явиха на задължителната матура по български език и литература (БЕЛ) на 19 май. Изпитът, генериран чрез компютър от над 11 млн. възможни комбинации, бе под формата на тест.

Изтеглената тема за последната задача – написване на интерпретативен текст или есе, бе по разказа на Йордан Йовков „Албена“. Това научи „Старият мост“ от 12-класник на излизане от матурата в ПГССИ „Христо Ботев“. Той обаче не успя да назове точната формулировка на темата. Очаква се от Министерството на образованието да я съобщят официално след 15:00 ч.

Един от първите, приключили с матурата два часа след започването й, бе Кристиян Русев, който е абитуриент от ПГССИ „Христо Ботев“. Той сподели, че е писал и се надява да хване тройка. Нямал намерение да кандидатства и средната оценка го задоволявала напълно.

За първи път матурите ще се проверяват дистанционно. Идеята е на образователното министерство и вече е тествана при изпитната сесия миналата есен. По-бързо, по-лесно и по-качествена да бъде проверката на матурите – това е целта на експертите. Идеята е зрелостният изпит да бъде проверяван от оценителите дистанционно онлайн. Диляна ЦВЕТКОВА