28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Двама ученици, единия от който от ПГССИ „Христо Ботев“, а другия от СУ „Д-р Петър Берон“, бяха осъдени заради съхранение на 30 грама марихуана. Това стана на симулативен наказателен процес, състоял се в Районен съд-Свиленград на 21 април. Присъдата бе произнесена от съученици на обвиняемите. Делото се разигра пред зоркия поглед на председателя на съда Живка Петрова. Инициативата се организира съвместно от Районния съд и Районната прокуратура в Свиленград за Деня на отворените врати по случай професионалния празник на българските юристи.

Процесът не се различаваше от реално случващ се такъв. Казусът е по действителен случай, станал преди време в Свиленград, каза прокурор Мария Кирилова. След края на процеса тя предупреди присъстващите в залата ученици да мислят много внимателно и да внимават в действията си, ако не искат след време да бъдат на мястото на подсъдимите. Избрахме тази форма, за да представим работата на магистратите в реална ситуация, в която всеки може да попадне, сподели пред „Старият мост“ съдия Живка Петрова.

Обвиняемите Георги Георгиев и Валентина Раева бяха вкарани в залата от съдебната охрана и делото започна. Според свидетелските показания на 1 януари т. г. в Свиленград двамата с още няколко техни приятели били на кафе. Към тях се приближили двама униформени и им наредили да ги последват в полицията. Последвал личен обиск на четиримата младежи, като у Георги и Валентина била намерена 30 грама суха листна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на марихуана. У останалите от компанията органите на реда не открили нищо и затова ги освободили. Двамата обвиняеми по-късно споделили на полицая, че по-голямата част от младежите в Свиленград пушели трева и те искали да опитат. Марихуаната им била предложена много на сметка – 5 лева за грам, от непознато момче и затова я взели. След пледоариите на двамата адвокати на подсъдимите съдията и съдебните заседатели се оттеглиха да обсъдят случая. Накрая произнесоха строгата си, но справедлива присъда – по 1 г. лишаване от свобода, 2 000 лв. глоба и покриване на съдебните разноски.

Участниците в „представлението“ бяха единодушни, че историята е много поучителна. Освен професионализъм, те демонстрираха уважение към професията: всички бяха облечени в тоги и стриктно спазиха процедурите по воденето на процеса. Представителите на съдебната власт и прокуратурата толкова се впечатлиха от вещината на малките, че си ги „заплюха“ за техни наследници и им пожелаха някой ден професията сама да си ги избере, а те да работят със същия ентусиазъм за независима съдебна власт.

Диляна ЦВЕТКОВА