20
Чет, Юни
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Яйцата и козунаците запазват цената си от миналата година

Наполовина е спаднало търсенето на агнешко месо по фермите и магазините в Свиленград и Любимец в сравнение с 2016 г., показа проверка на „Старият мост“. Цената на гергьовденската мръвка е същата като лани – 6 лв./кг живо тегло и 13 лв./кг труп. „Слабият интерес се дължи на доходите на българина. Хората доста обедняха и не могат да си позволят да отделят от бюджета си“, сподели Ангел Сарандиев, собственик на магазин за месо в Свиленград. Той подчерта, че и гърци все по-рядко идвали да пазаруват у нас.

Въпреки че интересът на купувачите все още е слаб фермерите се надяват тази година да продадат повече от агнетата си. През 2016 г. доста от тях не успяха да пласират всичките си животни, тъй като двата големи празника – Великден и Гергьовден, почти съвпаднаха. Тогава овцевъдите бяха принудени да дадат стоката си на кланиците, но на по-ниска цена. Дано сега нещата са по-добри, тъй като заради тежката зима претърпяхме доста загуби, сподели Николай Чанков. „Тази година заради твърде ниските температури аз и колегите ми загубихме доста агнета. В студените месеци животинките се пъхаха под яслите, едно върху друго, за да се топлят, и се задушаваха. Това е сериозна загуба за нас. Дано поне сега около празниците реализираме добри продажби, за да покрием загубите, а и разходите си за фуражи по животните“, допълни Чанков.

Цените на другите традиционни за Великден стоки противно на очакванията не са скочили. В магазините има голямо разнообразие от козунаци, които се пласират за 2 – 2,50 лв. в зависимост от грамажа и от вида, дали са със стафиди или други добавки. Предлагат се и малки козуначета за по левче.

Цената на яйцата в търговската мрежа е различна. По-големите размери се продават за 20 – 23 стотински бройката, а тези, които се рекламират като домашни стигат и до 26 ст. За увеличение и дума не може да стане, тъй като големите хипермаркети подбиват цената, споделиха търговци по малките магазинчета.

Повече от месец вече продавачите са заредили и богат асортимент от бои за яйца. Обикновените вървят по 50 – 60 стотинки, но има и по-скъпи. Седефената, например, се пласира за 3, 5 – 4 лв. кутийката с 5 цвята в нея. Предлагат се и различни видове ваденки за украса на яйцата.

Днес пък във всички детски градини в общината боядисаха яйцата за един от най-светлите християнски празници. По традиция това се прави на Велик четвъртък.

Задължително днес трябва да почистите и дома си. Самото почистване е ритуално действие, чрез което от една страна се премахва всичко минало, а от друга - се отваря възможност за нови хубави събития в бъдещето.   

Диляна ЦВЕТКОВА