14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Пет часа след като стартира, блокадата на ГКПП Капитан Андреево падна. Това стана след като над 50 жандармеристи в пълно бойно снаряжение изтласкаха от платното протестиращите националисти. Демонстрантите се хванаха във верига, решени да не отстъпват, но бързо бяха пометени от органите на реда в остров между двете платна.

Както „Старият мост“ писа, от 11:00 ч. протестиращите не пускаха автобусите от Турция, за да предотвратят изборния туризъм. Тогава чужденците започнаха да минават границата пеш. „Патриотите“ обаче започнаха да ги дърпат, да ритат багажа им и да ги връщат обратно с викове „Вие не сте българи“, „Марш обратно в Турция“ и пр. След няколкочасовия престой под силните слънчеви лъчи на плаца на някои от чакащите, преобладаващата част от които възрастни хора, им прилоша. Това принуди жандармеристите да се намесят, за да се предотвратят по-сериозни инциденти. От т. нар. патриоти не успяха да окажат никаква съпротива на мощната атака и бяха изтласкани в зелените площи отстрани. В момента те са обградени отвсякъде от органите на реда и не могат да излязат на платното.

Междувременно министър-председателят Огнян Герджиков проведе спешно съвещание с министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС и главния прокурор във връзка с усложнената обстановка на гранично-пропускателните пунктове и струпването на протестиращи. Свободното движение през граничните пунктове трябва да се гарантира незабавно, в унисон с националното и международното право, категорични са участниците в срещата. Ако след отправените призиви движението не бъде възстановено, органите на реда ще предприемат предвидените по закон мерки, добавиха от Министерския съвет.

Снимки: Христо РУСЕВ, всички права запазени

СМ